Uznemirujuće fotografije i snimke: Pobunjenici izložili Gadafijevo tijelo u bivšoj klaonici

Uznemirujuće fotografije i snimke: Pobunjenici izložili Gadafijevo tijelo u bivšoj klaonici

Foto: AFP

IAKO službena verzija prijelazne libijske vlade glasi kako je Gadafi poginuo u razmjeni vatre između njegovih snaga i pobunjenika, mnogi mediji postavljaju pitanje tko je zapravo povukao okidač?

> Kako su okončali zloglasni svjetski diktatori

Dok svijet obilaze fotografije i snimci krvavog Gadafija, njegovog sina i njihovih podanika, na kojima se vidi i kako ljutiti borci vuku Gadafijevo tijelo kroz masu, jasno je da je kraj jedne ere završio. Kako su to iskomentirali Turci: "Ovo je jasna poruka svim autokratima na svijetu".

Reuters piše kako se objavljena video snimka ne podudara sa službenom izjavom NTC-a. Naime, libijski premijer prijelazne vlade ustvrdio je kako je Gadafi umro u razmjeni vatre te da je tada pogođen u glavi u prsa, međutim jedan od visokog dužnosnika vlade ustvrdio je da je Gadafi uhvaćen živ, te da su ga pretukli i ubili jer se opirao.  Što se točno dogodilo, čini se nikad se neće saznati.

Liječnik koji je pregledao Gadafijevo tijelo tvrdi da je uzrok smrti metak koji ga je ranio u predjelu trbuha. Gadafi je bio ranjen i u glavu, ali liječnik tvrdi da je taj metak prošao kroz njegovu glavu, dok mu je metak koji ga je pogodio u trbuh probio utrobu i tako ga usmrtio.

Izložili Gadafijevo tijelo u klaonici

Nakon što je bivši libijski diktator Moamer Gadafi uhvaćen i ubijen, libijske vlasti sada planiraju njegov tajni pokop, piše BBC. No, čini se da je ta ideja, barem privremeno, stavljena sa strane.

Iako islamski običaji nalažu da se tijelo pokopa odmah nakon smrti, u Gadafijevom slučaju ta se tradicija nije poštovala. I ne samo to; pobunjeničke vlasti pukovnikovo tijelo drže u hladnjači bivše klaonice u Misrati, gdje su ga izložili javnosti kao nekakav morbidni muzejski eksponat! Tisuće Libijaca već su posjetili klaonici kako bi se osobno uvjerili da je Gadafi mrtav i fotografirali se s njegovim truplom.

NTC i dalje ne zna što će napraviti s Gadafijevim tijelom nakon što ga pokažu svima koji ga žele vidjeti. A takvih, čini se, ima pregršt. Jedna od opcija o kojoj se razmatra, piše Guardian, je pokop na moru, po uzoru na soluciju koju su Amerikanci primijenili nakon ubojstva Bin Ladena.UN i Amnesty International traže istragu

Danas je Navi Pillay, visoka dužnosnica za ljudska prava pri UN-u, rekla kako bi se trebala izvršiti opsežna istraga o načinu njegove smrti, dok je njezin glasnogovornik za BBC rekao kako vjeruje da je Gadafijeva smrt nezakonita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On dodaje kako u medijima postoje dvije snimke sa mobitela, jedna u kojoj je Gadafi živ, a druga u kojoj je mrtav, pa se postavljaju brojna pitanja o tome što se dogodilo između te dvije snimke, jer postoji četiri i li pet verzija priča o čitavom događaju.

Većinu Libijaca u principu ni ne zanima kako je njihov omraženi vođa umro, sretni su što je mrtav, i unatoč svim kontroverzama, slavlja su se diljem Libije nastavila kasno u noć.

BBC-jeva dopisnica u Tripoliju Caroline Hawley rekla je kako tamošnje vlasti sada trebaju odlučiti kako se nositi s Gadafijevom smrću, a posebice s njegovim pokopom.

Vjeruje se kako bi ceremonija mogla biti održana u tajnosti, a čak postoje i neka nagađanja kako ćega se pokopati na morskoj obali, kao što je bio slučaj sa Osamom Bin Ladenom, a takvim bi se pokopom trebalo spriječiti da se grob pretvori u spomenik i svetište.

Početak nove ere za Libiju i njezin narod

Gadafijeva smrt označava početak nove ere za Libiju i njezin narod, a Nacionalno prijelazno vijeće u subotu bi službeno trebalo proglasiti oslobođenje Libije.

Anders Rasmussen rekao je kako je nakon 42 godine konačno došao kraj Gadafijevoj vladavini i njegovu režimu, te je pozvao sve Libijce da svoje razmirice i neslaganja stave na stranu i udruže se u izgradnji svjetlije budućnosti.

Nakon sedam mjeseci zračnih akcija, kojima su se štitili libijski civili, očekuje se kako će NATO u narednim satima objaviti kraj svoje akcije u Libiji, a francuski predsjednik Nicolas Sarkozy rekao je kako Gadafijeva smrt zaključuje NATO-ve vojne intervencije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara