V. Pavić podupire zahtjev ZET-ovaca za strožim kažnjavanjem nasilnika

ZAGREBAČKO Gradsko poglavarstvo će poduprijeti zahtjev sindikata i Uprave ZET-a za izmjenom Kaznenog zakona kojim bi se napadi na službujuće osobe u vozilima gradskog prijevoza tretirali kao kazneno djelo, a ne prekršaj, izjavila je danas novinarima gradonačelnica Vlasta Pavić nakon sastanka sa sindikalnim predstavnicima radnika ZET-a.

Pavić je pristala na razgovor sa čelnicima Sindikata vozača i prometnih radnika ZET-a, nakon što su danas odustali od najavljene jednosatne obustave prometa u znak prosvjeda protiv učestalog nasilja nad vozačima i putnicima.

"Zahtjev za strožim kažnjavanjem nasilnika smatram opravdanim, ne samo u slučaju zaposlenih u ZET-u već i drugih građana, pa je dogovoreno da će tu inicijativu Grad poduprijeti i uputiti je nadležnima preko Skupštine trgovačkih društava", kazala je Pavić.

Pozdravila je odluku sindikata da odustane od zaustavljanja prometa jer to smatra sredstvom prijetnje i prisile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"I drugi su građani svakodnevno izloženi nasilju, ali oni ne mogu u zaštiti svojih prava koristiti takva sredstva, koja nisu dobar način rješavanja problema", ističe Pavić.

Po njezinim riječima, Grad je spreman i na ispunjenje sindikalnog zahtjeva za uvođenjem mrežnog dojavnog sustava u vozila ZET-a, no to se može početi rješavati tek iduće godine.

Zagreb će, naime, za obnovu i modernizaciju ZET-ova voznog parka u idućih nekoliko godina osigurati ukupno 180 milijuna eura, od čega će za modernizaciju sistema naplate i nadzora u vozilima uložiti oko 15 milijuna eura.

Sindikat je danas pokrenuo i pitanje kolektivnog pregovaranja, no gradonačelnica o tome nije željela razgovarati jer za to postoji uobičajena procedura.

Dogovoreno je da će sindikat i Uprava ZET-a u idućih desetak dana uobličiti svoje prijedloge, te ih dostaviti predstavnicima Grada, a za vrijeme trajanja pregovora sindikat neće pokretati prosvjedne akcije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara