Vajgl na vijeću EU-a o hrvatsko-slovenskim odnosima

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova u odlasku Ivo Vajgl izvijestio je šefove diplomacija EUa u ponedjeljak u Luxembourgu o nedavnim incidentima na hrvatskoslovenskoj granici te istaknuo da arbitraža nije jedina mogućnost za rješavanje graničnih sporova.

Prema diplomatskim izvorima, Vajgl je, govoreći na sastanku Vijeća EU-a, koje je raspravljalo o proširenju, rekao da je više od 95 posto hrvatsko-slovenske granice riješeno te da je ostao sporan mali dio na kopnu i razgraničenje na moru. Vajgl je rekao da je za arbitražu, što predlaže Hrvatska, još prerano te da taj postupak predugo traje.

Prema njemu, ne može se prihvatiti razmišljanje da je arbitraža jedino moguće rješenje za granični spor između dvije zemlje. On je također zamjerio Hrvatskoj da u spornom području pokušava uspostaviti nove činjenice u sklopu priprema za arbitražu.

Slovenski ministar pozdravio je spremnost Visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku da pomogne u iznalaženju rješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vajgl je rekao da će Slovenija podržati činjenicu da će Hrvatska postati članicom EU-a, ali i kako očekuje da će se Zagreb konstruktivno ponašati.

O hrvatsko-slovenskim odnosima ministri nisu otvarali raspravu, osim što je predsjedavajući, nizozemski ministar vanjskih poslova Bernard Bot rekao da problemi između dvije zemlje zahtijevaju angažiranje EU-a.

Povjerenik za proširenje Europske komisije Guenter Verheugen predstavio je Vijeću izvješća Komisije o Turskoj, Bugarskoj i Rumunjskoj te pretpristupnu strategiju za Hrvatsku.

Verheugen je istaknuo kako će pregovori s Hrvatskom o punopravnom članstvu ubrzati reforme u zemlji.

Poslije podne, ministrima će se pridružiti glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte, koja će im podnijeti izvješće o suradnji zemalja bivše Jugoslavije s Tribunalom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara