Vakula najavio promjenu vremena, ništa od snijega, temperature rastu do 15°C

Vakula najavio promjenu vremena, ništa od snijega, temperature rastu do 15°C
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

NAKON tjedna u kojemu su se mjestimice pojavile i prve snježne pahulje, stiže nam tjedan koji donosi stabilizaciju vremena, ali i iznadprosječnu toplinu. 

Naime, nakon tjedna u kojemu je bilo obilne kiše, snijega, jakog i olujnog vjetra, stiže smirenje vremena. Atmosfera će se danas stabilizirati, oblaci razilaziti, tlak zraka naglo rasti, bura i tramontana slabjeti, a i po visini će nam već dolaziti osjetno topliji zrak. 

Iznadprosječno toplo vrijeme

Već sutra će uslijed tog zatopljenja po nizinama česta biti magla, ponegdje i dugotrajna. Na Jadranu će pak zapuhati i jugo, s kojim će dolaziti novi oblaci pa će ponovno biti kiše, ali u manjim količinama nego u petak, i to uglavnom na sjevernom Jadranu, unutrašnjosti Istre i u Gorskome kotaru.

U novome će tjednu uzduž cijeloga Jadrana i u područjima uz njega povremeno padati kiša, vjerojatno češće i obilnije od srijede, kada će i jugo pojačati.

Vrijeme će ipak biti stabilnije u sjevernim krajevima unutrašnjosti, uz jutarnju maglu koja će nestajati s jačanjem jugozapadnjaka pa će danju biti većinom suho i barem djelomice sunčano.

Kako u svojoj prognozi za HRT javlja Zoran Vakula, posvuda će biti iznadprosječno toplo pa će najniže jutarnje temperature većinom biti više od prosječnih dnevnih za drugu polovinu prosinca. 

Još danas oblačno na istoku Hrvatske

Prognozu je po danima pripremila Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Oblaci će se u subotu najdulje zadržati na istoku Hrvatske, gdje će još u prvom dijelu dana biti povremene oborine. Popodne sunčanije, uz umjeren istočnjak i temperaturu oko 6 °C.

U središnjoj Hrvatskoj sunčanog vremena bit će već od jutra koje će biti hladnije nego na istoku. Danju će mjestimice puhati jugozapadnjak pa će temperatura porasti na vrijednosti između 6 i 8 °C.

U gorskim će predjelima do ujutro mjestimice pasti i više od 10 cm novoga snijega, no prijepodne će oborine prestati i brzo će se razvedriti, na dijelu sjevernog Jadrana već i u drugom dijelu noći pa će danju tamo sunčanog vremena biti u izobilju. I vjetar će oslabjeti, a dnevna temperatura bit će od 3 do 6 °C u gorju, a na moru između 10 i 13 °C.

U Dalmaciji ponegdje i 14 °C. Ujutro će biti promjenjive naoblake, pa i pokoje kapi kiše, no zatim pretežno sunčano. Puhat će umjerena bura i sjeverozapadnjak, prema otvorenom moru i jak, pa će more biti umjereno valovito, prolazno još ujutro i valovito.

I na jugu Hrvatske vjetar će danju postupno slabjeti, kiša prestati, oblaka biti sve manje pa popodne sunčanog vremena neće manjkati, a dnevna temperatura bit će oko 15 °C”; javlja. 

Temperature će rasti značajno iznad prosjeka 

"Temperatura će idućih dana uz jugo još rasti na vrijednosti znatno iznad prosjeka. No, na Jadranu će se izmjenjivati sunčana i oblačna razdoblja, mjestimice će biti i kiše, najvjerojatnije i najčešće na sjevernome Jadranu, a od srijede će kiša ipak biti sve češća i u Dalmaciji.

U unutrašnjosti povremene, slabe kiše bit će u gorju te unutrašnjosti Dalmacije i Istre, dok će u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj biti uglavnom suho. 

U nedjelju je pak osobito u središnjoj Hrvatskoj moguća i dugotrajnija magla, no od ponedjeljka uz jugozapadnjak bit će je sve manje, pri čemu će temperatura osjetno porasti - uz izostanak magle, čak i na oko 15 °C", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara