Vakula objavio najnoviju prognozu, već najavljuje nove probleme

Vakula objavio najnoviju prognozu, već najavljuje nove probleme
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

NAŽALOST, prognoze su se ostvarile i upozorenja pokazala opravdanima. No, srećom, stanje će se danas smiriti, rekao je Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a.

Tijekom jutra, pa i cijeloga prijepodneva, bit će kao jučer i noćas - kišovito i vjetrovito - s često jakim, mjestimice i olujnim jugom, ponegdje i s orkanskim udarima, s brzinom većom od 100 kilometara na sat. 

Pritom će more biti valovito, posebice na otvorenome moru i jače valovito, pa i uzburkano, s valovima i oko 6 metara, osobito na otvorenome, gdje se ne smije isključiti mogućnost i takozvanog teškog mora - s valovima i do 9 metara, najavljuje Vakula.

Na većem dijelu Jadrana ipak će biti malo manje nepovoljno nego jučer kada se na nekim meteorološkim postajama Državnog hidrometeorološkog zavoda izmjerilo jugo jako kao rijetko kada u povijesti mjerenja - primjerice na splitskom Marjanu orkanski udar juga bio je čak oko 134 kilometra na sat, što je - prema preliminarnim neslužbenim analizama - treći po jakosti udar od sredine prošloga stoljeća. Jači su bili samo u veljači 1986. i u studenome 1987.

Od sutra predah pa opet...

U sjevernim kopnenim krajevima četvrtak i petak uglavnom donose kratak predah od oborina, no magla će biti česta pojava u jutarnjim satima, u četvrtak ponegdje i dugotrajna. Mjestimične kiše bit će većinom u gorju i u unutrašnjosti Dalmacije, a u subotu raste vjerojatnost za nju i u središnjoj Hrvatskoj. Promjenjivo vrijeme i južina nastavljaju se u nedjelju i početkom idućeg tjedna pa će temperatura zraka biti većinom osjetno viša od uobičajene.

U četvrtak i petak na Jadranu će biti više sunčanih razdoblja, a iako će povremeno biti kiše, količine će biti zamjetno manje nego početkom tjedna. No, već od petka, uz jačanje juga, opet raste vjerojatnost za lokalno obilniju kišu i nevremena. Bit će razmjerno toplo, pri čemu će odstupanje od prosječnih vrijednosti biti izraženije tijekom noći i jutra, prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara