Vakula objavio što nas čeka do kraja mjeseca. Već najavljuje novi poremećaj

Vakula objavio što nas čeka do kraja mjeseca. Već najavljuje novi poremećaj
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

OSVJEŽENJE je stiglo i u većini Hrvatske, osim u dijelu Dalmacije, prekinulo niz vrućih dana koji je ponegdje, primjerice u Makarskoj, dug već 15 dana, a u Šibeniku čak 28 dana, piše Zoran Vakula u prognozi za HRT.

Zanimljivo je spomenuti i kako je srednja najviša temperatura zraka od 6. do 13. kolovoza u Kninu bila visoka kao nikada u dosadašnjoj povijesti mjerenja temperatura.

I kiše je od utorka do srijede navečer bilo gotovo posvuda, ponegdje i obilnije, osobito u Gorskome kotaru te na području Rijeke i u Hrvatskom zagorju. A ni jaka i olujna bura nije izostala.

Najizraženije svježine sljedećih će dana biti ujutro, na moru uz buru, gdjekad i jaku s olujnim udarima, te osobito u unutrašnjosti, gdje će biti i mjestimične magle, javlja Vakula. 

Tijekom produljenog vikenda ponovno će u većini Hrvatske biti vruće, osobito u nedjelju, a i početkom sljedećega tjedna, kada je ponegdje moguć još jedan toplinski val koji može djelovati na zdravlje. Kiša je moguća samo rijetko i kratkotrajno - uglavnom u četvrtak još gdjekoja kap ili kratkotrajan pljusak na istoku i jugu zemlje te u petak u sjevernijim krajevima.

Nova promjena

Vjerojatnost za novu promjenu vremena, kišu i pad temperature znatnije se povećava sredinom sljedećega tjedna, ali i tada - kao i sada - najvjerojatnije samo prolazno i kratkotrajno. 

Prema trenutačnim dugoročnijim prognozama - dugotrajnijeg hladnijeg i kišovitijeg razdoblja vjerojatno neće biti ni u posljednjem kolovoškom desetodnevlju, a ni početkom rujna. I ne samo to nego je i dalje povećana vjerojatnost - što nužno ne znači i sigurnost - za nastavak niza iznadprosječno toplih mjeseci i u nastavku godine.

Detaljniju vremensku prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dipl. ing. Dunja Plačko-Vršnak iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.

Četvrtak - pretežno suh i sunčan, ali relativno svjež, uz buru...

Tijekom blagdana Velike Gospe u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavat će sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Ujutro mjestimice može biti magle. Jutro će biti razmjerno svježe, a najviša temperatura ugodna, uglavnom između 23 i 25°C.

U središnjoj Hrvatskoj također svježe jutro s temperaturom između 12 i 14°C, a mjestimice može biti magle. Danju pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku i temperaturu nižu od prosječne za sredinu kolovoza, uglavnom 24 i 25°C.

U gorju još svježije, ujutro oko 11°C, danju oko 22°C. Također može biti kratkotrajne magle, a danju će biti barem djelomice sunčano. Na sjevernom Jadranu prevladavat će sunčano, u prvom dijelu dana još i vjetrovito, uz umjerenu i jaku, podno Velebita na udare i olujnu buru. Bura će prema kraju dana oslabjeti. Poslijepodnevna temperatura većinom 27 i 28°C, a i temperatura mora zbog bure malo niža nego prošlih dana.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano. Puhat će umjerena i jaka bura, prema otvorenom sjeverozapadnjak, uz umjereno valovito i valovito more. Vjetar će prema kraju dana slabjeti. Jutarnja temperatura između 20 i 23°C, u unutrašnjosti oko 17°C. Danju vrlo toplo, uglavnom s temperaturom nižom od 30°C.

Podjednako pretežno sunčano bit će i na jugu Hrvatske, pri čemu uglavnom u zaobalju prolazno može biti umjerene naoblake i ponekog pljuska. Umjerena i jaka bura, prema otvorenom moru sjeverozapadni vjetar - postupno će slabjeti. Najviša dnevna temperatura bit će oko 29°C.

U petak prolazno oblačnije pa sunčanije i toplije, često i vruće...

U petak će u većini unutrašnjosti ponovno biti prolazno više oblaka, a osobito u središnjoj Hrvatskoj može biti kratkotrajne kiše ili ponekog pljuska. Za vikend te početkom sljedećeg tjedna pretežno sunčano i postupno toplije, od nedjelje i vruće, ali će jutra još biti razmjerno svježa.

Na Jadranu će do kraja ovog te početkom sljedećeg tjedna prevladavati sunčano i postupno toplije pa će vruće ponovno biti za vikend. Uz obalu će puhati uglavnom slaba, u petak još ponegdje i umjerena bura, danju sjeverozapadnjak i zapadnjak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara