Val krađe metala u Japanu

JAPAN je u zadnje vrijeme pogodila bizarna serija krađe. Diljem države nestaju metalni objekti, za koje se pretpostavlja da se prodaju sumnjivim poslodavcima u Kini, u kojoj je potražnja za metalom drastično narasla zbog priprema za Olimpijadu i globalnog rasta cijena metala.

U protekloj godini je u Japanu prijavljeno 5700 slučajeva krađe metala, a nedavno su u dječjem parku nestala dva tobogana napravljena od nehrđajućeg čelika. Među ostalim bizarnim ukradenim predmetima nalazi se 200 držača za tamjan koji su ukradeni s budističkog groblja, te oko 550 metara bakrene žice.

Zapravo, nijedno mjesto na kojemu se može naći metal nije sigurno od kradljivaca koji su dosad generirali promet od oko 2 milijarde jena (1,8 milijuna dolara), a policija vjeruje kako će se incidenti nastaviti i upozorava vlasnike skladišta da navečer zaključavaju svoja postrojenja i da ne gase svjetla preko noći.

Globalna cijena bakra u zadnje dvije godine je doživjela drastičan rast zbog ogromne potražnje u Kini, koja mora izgraditi infrastrukturu za sljedeće Olimpijske igre. Zajedno s bakrom poorasla je i cijena ostalog metala, tako da je pronalazak jeftinije robe bitna stavka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Japanski stručnjaci tvrde da je u Kini bilo kakav metal do te mjere tražena roba da preprodavačima uopće nije bitno odakle ga dobivaju, dok god nije savršeno jasno da je ukraden.

Policija posebno upozorava na ovaj zadnji slučaj krađe dječjih tobogana. Budući da je njihovo izvlačenje bilo kompliciran proces, sumnjaju na to da ih je ukrala specijalizirana i dobro organizirana banda, što znači da je krađa i preprodaja metala postala toliko unosna da se sad već provodi vrlo organizirano.

No, unatoč dobroj volji policije, izgleda da bi prestanak ovog vala industrijskog kriminala u Japanu mogao doći tek kad padne cijena metala.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara