Vancouver je najugodniji svjetski grad za život

Foto: Wikipedia

OD PET svjetskih gradova s top liste najugodnijih za život, čak tri se nalaze u Kanadi, pokazuje zadnje istraživanje tvrtke The Economist Intelligence Unit.

Već petu godinu zaredom Vancouver je grad u kojemu bi ljudi trebali biti najsretniji, nakon što je zadovoljio 98 posto uvjeta iz istraživanja- od zdravstvene skrbi i sigurnosti, do kulturne ponude i obrazovanja. Na drugom mjestu istraživanja je australski Melbourne, dok je treće mjesto zauzela nama najbliža metropola iz top 10, Beč. Četvrto i peto mjesto zauzela su opet dva kanadska grada, Toronto i Calgary, šesti je Helsinki, a sedmo osmo i deveto mjesto rezervirano je za Australiju- Sydney, Perth i Adelaide.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je pojasnio autor istraživanja Jon Copestake, najbolje su prošli gradovi srednje gustoće naseljenosti u razvijenim zemljama, u kojima nema problema s onečišćenjem i kriminalom. Tu se otprilike mogu tražiti i manjkavosti top liste. Kao mjerilo očito se nije računala klima, jer da je tako, mjesta za Helsinki sigurno ne bi bilo, već bi ga istisnuo, recimo, neki talijanski, francuski ili španjolski grad.  

Deseto  mjesto u istraživanju dodijeljeno je novozelandskom Aucklandu, a nepopularnu titulu grada koji ljudima pruža najmanje razloga za zadovoljstvo, dobio je Hahare, metropola Zimbabvea.  O hrvatskim gradovima nema spomena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara