Varaždin obilježio Dan oslobođenja grada

DAN oslobođenja Varaždina obilježen je danas svečanom sjednicom gradskog i županijskog poglavarstva uz nazočnost predstavnika Hrvatske vojske, policije, saborskih zastupnika, te članova Kriznog štaba obrane Varaždina iz 1991. godine.

Čedomil Cesarec, tadašnji predsjednik Kriznog štaba, rekao je kako je do varaždinske pobjede, tijekom koje je zaplijenjena velika količina oružja za potrebe Hrvatske vojske, došlo na human način te da takav slučaj nije zabilježen u Domovinskom ratu. "JNA smo pobijedili, ali ne i osramotili", rekao je Cesarec.

Radimir Čačić, tadašnji član varaždinske pregovaračke skupine s garnizonom JNA, rekao je da "nije bilo lako pregovarati s prvim ljudima tadašnjeg Varaždinskog garnizona". "Bojali smo se za sebe i članove naših obitelji, no ponosni smo na pobjedu i na način kako je do nje došlo, a do danas više od 40 posto ukupnog teškog naoružanja Hrvatske vojske potječe iz Varaždina", rekao je Čačić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Rukljić, ratni zapovjednik obrane Varaždina u jesen 1991., ustvrdio je da "Varaždin i Varaždinci nisu doživjeli pravu valorizaciju čina razoružanja jugovojske, a što je učinjeno bez ičije pomoći 22. rujna 1991." "U ondašnjim događajima u Varaždinu ne može se naći ni jedna mrlja", rekao je.

Na proslavi Dana oslobođenja Varaždina govorili su i gradonačelnik Ivan Čehok te župan Zvonimir Sabati, a prikazan je i dokumentarni film o varaždinskim danima rata.

Izaslanstva grada, županije i Hrvatske vojske položila su vijence na spomen-obilježje na varaždinskom groblju. Na središnjem Trgu kralja Tomislava nastupili su Gradski puhački orkestar HŽ-a i KUD "Varteks".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara