Varga, koji je za Mamića lažirao SMS-ove, radio je u policiji kao informatičar

Varga, koji je za Mamića lažirao SMS-ove, radio je u policiji kao informatičar
Foto: Index, Facebook

36-GODIŠNJI Franjo Varga iz Belišća uhićen je u petak zbog sumnje da je lažirao SMS poruke za koje je Mamić na presici tvrdio da ih je pisao Dinko Cvitan, objavilo je više hrvatskih medija.

36-godišnji Varga donedavno je radio u PU osječko-baranjskoj kao informatički stručnjak.

Sud mu je odredio mjesec dana istražnog zatvora, doznalo se jučer.

Tijekom jutra izbrisane su njegove fotografije s Facebook profila koji je dijelio sa suprugom.

Od veljače izrađivao lažnu dokumentaciju

Podsjetimo, USKOK u priopćenju navodi kako se 36-godišnjaka tereti da je u razdoblju od veljače do 20. rujna ove godine na području Belišća i Zagreba za više osoba u kaznenim i drugim postupcima koji se vode protiv njih izrađivao lažnu SMS korespondenciju i drugu dokumentaciju kako bi te osobe ishodile povoljne sudske odluke.

Tako ga se sumnjiči da je izradio lažnu prepisku između bivšega Glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednoga suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća, a po kojoj je Cvitan vršio pritisak na sudca da prije objave prvostupanjske presude u tom predmetu, a bez ikakvih dokaza, osudi jednoga okrivljenika u kaznenom postupku koji se protiv Zdravka Mamića, njegova brata Zorana Mamića, bivšega Dinamova direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara vodio pred osječkim Županijskim sudom.

Mamićev branitelj tražio odgodu

Okrivljenika se tereti da je lažnu prepisku potom dostavio Zdravku Mamiću koji je pak javno objavio na konferenciji za medije 4. lipnja ove godine.

Tužiteljstvo podsjeća kako je Mamićev branitelj tražio da se na temelju lažne korespondencije odgodi objava prvostupanjske presude u tom predmetu, što je sudsko vijeće odbilo te je 6. lipnja 2018. objavilo presudu kojom su svi okrivljenici u tom predmetu proglašeni krivima.

Osim navedenoga, okrivljenik je, prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnome sudu Republike Hrvatske, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda RH koji bi odlučivali o žalbi okrivljenika, kako bi je predao Zdravku Mamiću s namjerom da ju Zdravko Mamić iskoristi u predstojećem žalbenom postupku, ali ga je u tomu spriječila dojava da se nad njim provodi kriminalističko istraživanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara