Varošani protiv gradnje hotela na posljednjoj zelenoj površini u kvartu, traže da institucije istraže slučaj

Varošani protiv gradnje hotela na posljednjoj zelenoj površini u kvartu, traže da institucije istraže slučaj

Foto: Index

PEDESET stanovnika splitskog kvarta Varoš potpisalo je peticiju protiv gradnje hotela na zelenoj površini na križanju Kamenite i Arapove ulice. Danas su se okupili u nešto manjem broju. Kažu, kiša je. Da je lijepo vrijeme, bilo bi nas više.

"Ovo je jedino mjesto gdje se djeca mogu igrati u Varošu, jedino mjesto koje diše, u Varošu je sve u kamenu i betonu, pa je li treba još i to?! Imamo posve opravdane razloge sumnjati da se tu radi o velikim stvarima. Postavljamo pitanje kako je došlo do dozvole za gradnju, uknjižbe terena, tko stoji iza toga. Pozivamo institucije da rade svoj posao, da daju odgovore", kaže nam stanarka koja živi prekoputa parka.

"Tu su se igrali Rato Tvrdić i Boris Dvornik"

Oko zelene površine u Kamenitoj prijepori traju već godinama. Prije tri godine vlasnik parcele Stjepan Gojsalić počeo ju je fizički zagrađivati, no to je stopirano, ostao je tek jedan metalni stup. Stanari su nam se danas požalili kako nitko od gradskih službi nije reagirao, a stup je opasan za mališane, koji se na njega mogu porezati.

"Ova površina je uvijek bila zelena. Nikada se nije ništa gradilo na njoj. To je uvijek bio park. Tu smo se uvijek igrali. Tu su se rodili košarkaši Rato Tvrdić i njegova braća. I oni su tu uvijek igrali balun, zabavljali se. Tu se rodio i Boris Dvornik. Tu je bio park gdje su se sastajali i družili. Mi smo protiv gradnje tog hotela", kažu stanari koji su potpisali peticiju. 

Ribičić Luetić: U Varošu ću podignuti hotel

Da se nešto događa, primijetili su prije mjesec dana, kada su se oko parkića počeli vrzmati građevinari. Onda im je stigla i obavijest o planiranoj gradnji hotela. Investitorica je Marijana Ribičić Luetić, vlasnica turističke agencije i tvrtke Expletus, koja je nedavno napustila SDP, što je za posljedicu imalo to da je u Nadzornom odboru Splitske obale zamijeni Marin Jurjević Baja, dugogodišnji šef partije u Splitu. 

Ribičić Luetić ljetos nam je potvrdila kako u Varošu misli podignuti hotel, a danas nam nažalost nije ništa odgovorila kada smo je pitali oko prosvjeda stanara. 

Večeras se vlasnica Renaulta, parkiranog u parkiću, neugodno iznenadila vidjevši da su danas osvanula i dva stupića pod lokotom, koji su joj gotovo pa onemogućili izlazak. Tko ih je stavio, ne zna se. No, očito je da se u Kamenitoj spremaju ozbiljni građevinski zahvati.

Božulić: Kotar će stati iza stanara, i ja ću potpisati peticiju 

Vijećnici gradskog kotara Varoš, u kojem se nedavno promijenila vlast rušenjem HDZ-ovca Mirka Ruščića, o ovom problemu još nisu raspravljali, ali kane to učiniti već na idućoj sjednici. Vijećnik Vjeko Santrić i osobno je bio na današnjem okupljanju stanara, a SDP-ovac Vojko Božulić, koji je do Ruščića vodio kotar, kazao nam je kako će potpisati peticiju te da će kotar stati iza svojih stanovnika i podržati njihove zahtjeve.

Božulić se prisjetio kako je kotar u svoje doba planirao potrošiti par desetaka tisuća kuna da se u park postave klupe, no onda se ispostavilo kako je riječ o privatnoj površini pa se onda taj novac preusmjerio u druge projekte.

Santrić: Varoš kao resortna sapunica, treća epizoda upravo počinje

"Je li za poduzetnu Marijanu Ribičić Luetić ovo premalen ili preskučen grad? Varoš kao resortna sapunica ili bilo kuda Expletus svuda. Više od nekoliko godina teško potraju čak i tv-sapunice, no ljudi ih svejedno strpljivo i rado gledaju. Ovu varošku svakodnevno gledaju samo oni koji moraju, a svi drugi površan pogled bace tek kada je mediji procijene dovoljno zanimljivom, napetom, a zašto ne i bizarnom. Prva medijska epizoda stara je već tri godine. Bila je to tzv. prva eskalacija kojom je Stjepan Gojsalić pokušao Arapovu ulicu željeznim vratima pregraditi na dva dijela i učiniti je slijepom, a park kojim se desetljećima prolazilo u Kamenitu osvanuo je također ograđen žicama za koje se Gojsalić čudio da ikome mogu smetati. Druga medijska epizoda zbila se dvije godine kasnije u vrijeme tzv. Akupunkture Varoša, međunarodne radionice koja je ponudila desetak prostornih mikrointervencija kojima se željelo oživjeti javne prostore. Ne dirajući se u nekadašnji park zloupotrebom mnogih pretvoren u parking, akupunkturisti su ponudili da se na javnom zidiću sjedi, druži i peče riba. Treća medijska epizoda izgleda upravo počinje, stanovnicima Arapove i Kamenite uskoro u susjedstvo dolazi poznata splitska tvrtka Expletus u vlasništvu Marijane Ribičić Luetić", napisao je Santrić na Facebook profilu Velog Varoša.

Kako ćete u Varošu graditi hotel?!

Peticijom građani Varoša traže da se gradnja zaustavi i da nadležne službe provjere kako je uopće došlo do toga da park, kojeg se svi sjećaju kao javne površine, postane privatno vlasništvo, a Grad dozvoli gradnju hotela u Varošu, starom predjelu Splita u kojem kuća na kući stoji.

Peticija je poslana na Državnu geodetsku upravu, Konzervatorski odjel u Splitu, Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Splita, Građevinsku inspekciju, Poreznu upravu, Ministarstvo financija, Ministarstvo graditeljstva, Društvo Marjan, a svoj primjerak dobit će i gradonačelnik Ivo Baldasar te njegova zamjenica Aida Batarelo. 

"Još jednom apeliramo da se preispita odluka kojom se protivno volji svih susjeda udovoljava zahtjevima investitora, koji ovim objektom ne rješava svoje egzistencijalno pitanje, nego u već prenapučenoj sredini, preizgrađenoj i zaštićenoj, namjerava graditi objekt gospodarske namjene. Pri tom uništava vrlo vrijednu zelenu površinu, koja je godinama bila jedino dječje igralište u tom dijelu Varoša. Nismo stručnjaci za građenje, ali sumnjamo da izvođenje projekta, koji u svojim nacrtima pretpostavlja iskope u dubinu od četiri metra, narušava stabilnost susjednih objekata. Građevinske strojeve gotovo je nemoguće transportirati do čestice kroz uske, stare ulice Varoša, a putem ne oštete druge objekte i još dodatno zakompliciraju pješački promet", stoji u peticiji. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara