HRVATSKO PRAVOSUĐE

Vasi Brkiću moraju platiti 15.000 kuna jer su napisali da je prepisivač

Vasi Brkiću moraju platiti 15.000 kuna jer su napisali da je prepisivač
Foto: Hina, Index

POTPREDSJEDNIK sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić Vaso nepravomoćno je dobio spor protiv tjednika Lider jer su ga, tvrdi sud, oklevetali u jednom tekstu iz 2014. godine. 

Tjednik Lider mora Vasi Brkiću platititi 15 tisuća kuna plus kamate jer su napisali da je prepisivač

Index je u posjedu presude Općinskog građanskog suda u Zagrebu prema kojoj Lider Brkiću treba platiti 15 tisuća kuna te zakonsku zateznu kamatu jer su u tekstu "Politika je ipak kurva" napisali da je Brkić prepisao diplomski rad i osumnjičenima za ratni zločin dojavljivao da će ih policija uhititi.

Taj je tekst objavljen nedugo nakon što su u javnost procurili tajno smiljeni razgovori koje je Vaso Brkić vodio s pripadnicima Antiterorističke jedinice Lučko uoči njihova uhićenja povezana s ratnim zločinima u Gruborima. 

Kako su pisali mediji, u prosincu 2009. Brkić ih je upozorio da počinju uhićenja. Poslije je na suđenju izjavio da to nije bila kompromitacija tajnih mjera jer je bio svjestan da se telefoni specijalaca prisluškuju.

Specijalce upozoravao da će ih privesti zbog ratnih zločina

Lider je, nakon što su informacije o Brkićevom dojavljivanju procurile u javnost, objavio tekst u kojem su napisali da je Brkić uhvaćen u dijametralno suprotnoj ulozi, odnosno da sada nije prepisivač diplomskog rada, nego šaptač osumnjičenicima za ratni zločin koje je kao zamjenik ravnatelja policije upozoravao da će biti uhićeni, te da će HDZ sada ustvrditi da je to skretanje pažnje sa Šegona”.

Riječ je, podsjetimo, o aferi Branka Šegona, bivšeg pomoćnika tadašnjeg ministra financija Slavka Linića, čijoj je tvrtki koja je bila u financijskim problemima, Hrvatska banka za obnovu i razvitak odobrila 31,4 milijuna kuna kredita.

Sud presudio da je Brkiću povrijeđen - ugled

Autor teksta na Lideru podsjetio je i na Brkićev diplomski rad u kojem je on dijelove prepisao iz jednog starijeg rada. 

No, sud je presudio da je Milijanu Brkiću povrijeđen - ugled. 

Sud je utvrdio da Brkiću pripada naknada od 15 tisuća kuna "zbog povrede prava osobnosti na čast, ugled i dostojanstvo koje je pretrpio objavom članka u tjedniku Lider. 

Brkić je u svom iskazu na sudu rekao da je ono što je napisano u tekstu "dezinformacija zločestih medija koji neprestano ponavljaju ovu činjenicu (da je prepisao diplomski rad op.a.), a koja u suštini nije točna", a naveo je da se pred Upravnim sudom vodi postupak radi ukidanja Rješenja o poništenju diplomskog rada policijske akademije u Zagrebu.

Sutkinja 2015. utvrdila da je Brkić prepisao 70 posto rada

No, podsjetimo, iako je 2015. godine na Upravnom sudu poništena odluka Visoke policijske škole o oduzimanju stručnog zvanja Milijanu Brkiću ta je odluka poništena zbog proceduralne pogreške. Odluku da se Brkiću oduzme diploma donio je naime dekan, a ne stručno vijeće. No sutkinja Upravnog suda koja je donijela presudu u njoj je ustvrdila da je Milijan Brkić prepisao 70 posto svog diplomskog rada. 

No, sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu, sada je ustvrdila da je Lider koji je u svom tekstu Brkića nazvao prepisivačem, potpredsjedniku sabora i zamjeniku predsjednika HDZ-a koji se spominje i u aferi SMS, povrijedio ugled.

Brkić se na sudu žalio da ima velike duševne boli

Brkić je inače na sudu izjavio da ima velike duševne boli zbog objavljenog teksta, a da pati i njegova obitelj. Rekao je i da njemu nije važno koliko ljudi čita Lider jer "ga čita veliki krug njegovih prijatelja i poslovnih ljudi". Oni su ga, tvrdio je na sudu Brkić, odmah nazvali i pitali što je to bilo i rekli mu "opet si kriminalac, opet si to napravio". 

Sud je dao za pravo Brkiću i presudio da tuženi tjednik nije postupao u dobroj vjeri "pri čemu je znao i mogao znati da će kontekst samog članka biti negativan za tužitelja".

Tjedniku nije pomoglo ni to što su i drugi mediji objavljivali slične informacije o Brkiću jer ga to, prema sudu, ne oslobađa dogovornosti za narušavanje ugleda Vase Brkića. 

Brkićev iskaz sud proglasio "iskrenim, objektivnim, životnim i logičnim" i zaključio da je Vaso bio jako uznemiren

Naime, kako je ustvrdio sud, dostojanstvo čovjeka je vrijednost koja ulazi u krug temeljnih osobnih prava, a sastavni element te vrijednosti su svakako čast kao vlastito osjećanje vrijednosti, i ugled, kao uvažavanje od drugih u društvu. 

Brkićev iskaz sud je ocijenio "iskrenim, objektivnim, životnim i logičnim" te je zaključio da je nakon objave članka "bio uznemiren kao i članovi njegove obitelji i prijatelji i da je okolina imala prema njemu razne upite i to u negativnom smislu tako da je zbog toga trpio duševne boli zbog povrede prava osobnosti". 

Zbog svega toga, piše u presudi, sud je Vasi Brkiću dosudio naknadu štete u iznosu od 15 tisuća kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara