Vaso Brkić u domoljubnom zanosu objasnio zašto će glasati protiv Istanbulske

Vaso Brkić u domoljubnom zanosu objasnio zašto će glasati protiv Istanbulske

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL, Screenshot

POTPREDSJEDNIK sabora i Plenkovićev zamjenik u HDZ-u, Milijan Vaso Brkić, danas je poručio da ostaje pri svom stavu da će glasati protiv Istanbulske konvencije.

Na Facebooku je objavio poduži post u kojem je objasnio, ili barem pokušao objasniti, takvu svoju odluku.

No Brkić je pritom istovremeno napisao da će glasati protiv Istanbulske konvencije, ali i da je "siguran da to pitanje neće ugroziti snagu i jedinstvo HDZ-a." Dakle, Brkić smatra da Istanbulska konvencija, koju uvodi njegov HDZ, ruši tradicionalne vrijednosti i uvodi rodnu ideologiju. No, u isto vrijeme to mu očito nije toliko bitno da bi se jače sukobio s ljudima unutar svoje stranke koji tu konvenciju uvode.

Brkia je, umjesto toga, opijen domoljubljem napisao post na Facebooku. Spominjao je floskule poput one o svetosti Domovinskog rata, a sve je začinio tako što je objavi dodao pjesmu Zemlja dide mog Meri Cetinić.

Ali očito ga domoljublje ipak nije ponijelo toliko da se odrekne stranke koja to domoljublje po njegovom mišljenju ugrožava.

Brkić dakle misli da Istanbulska ruši temeljne vrijednosti koje on zastupa. On se s time ne slaže, njegov HDZ će to "rušenje vrijednosti" podržati, ali on će i dalje ostati vjeran tom istom HDZ-u.

Njegovu objavu u nastavku prenosimo u cijelosti.

"Neću odustati od demokršćanskih vrijednosti"

"Ostajem pri svim svojim ranije izrečenim stavovima i glasovat ću PROTIV ratifikacije Istanbulske konvencije!

Demokršćanske vrijednosti dio su moga naroda, identiteta, karaktera i moje vjere. Ja od njih neću odustati. Svoje stavove ne mijenjam, ali sam isto tako siguran da razilaženje oko ovog pitanja neće ugroziti snagu i jedinstvo HDZ-a.

Napominjem kako ulaskom u EU nismo prestali postojati kao narod i nismo izgubili sve ono što nas stoljećima identitetski i vrijednosno povezuje. Pristupanjem EU prepoznali smo našu duboku kulturnu, političku i zajedničku vezu s Europom i njezinim narodima. Taj će osjećaj ostati nepokolebljiv i ta se veza neće slomiti. Naša mukotrpna i ponosna povijest, tradicija te bogata kulturna baština čvrsto su utkane u zapadno-europski civilizacijski krug. Neraskidiva je stoljetna povezanost našeg naroda s Katoličkom crkvom te iskrenim domoljubljem, koje je u zajedništvu stvorilo jedinu nam Hrvatsku.

"Nemojmo se odricati našeg identiteta, moramo slušati volju naroda"

Nemojmo se niti sada odricati našega identiteta! Moramo sačuvati naš suverenitet i kao političari moramo slušati volju hrvatskog naroda te poštivati našu prošlost dok gradimo zajedničku budućnost. Istinska snaga jedino je u služenju svome narodu i jedino tako možemo Hrvatsku učiniti onakvom kakvom su je sanjali naši očevi, djedovi i pradjedovi, Hrvatskom za buduće naraštaje - onakvom za kakvu su se borili, a mnogi i živote dali, naši hrvatski branitelji u svetom Domovinskom ratu!

Kada su ljudska prava, ljudska pravda i dostojanstvo u pitanju, osuđujem i suprotstavljam se svim oblicima zlostavljanja i nasilja nad svakom osobom, posebno nasilja nad ženama i djecom. Smatram kako treba poduzeti puno strože mjere da se to zlo smanji i suzbije, a nasilnici najoštrije kazne.

"Istanbulska konvencija nije dobar put za sprječavanja nasilja"

No, Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, znana kao Istanbulska - nije dobar put za to. Ne trebamo nikakvu smjernicu izvana kako bismo potaknuli našu predanost pravdi i jednakosti u našoj Hrvatskoj.

Hrvatska mora i može kroz svoje zakonodavstvo napraviti sve da se spriječi obiteljsko i svako drugo nasilje, a na to je obvezuje i Ustav. HDZ u svojim temeljnim postavkama i vrijednostima ima demokršćanstvo koje podrazumijeva zaštitu obitelji, braka i djece i nije mi prihvatljivo da se pod izlikom “imaginarne zaštite” kakvu nudi Istanbulska konvencija, uvede rodna ideologija i dovodi u pitanje tradicionalne vrijednosti.

Volio bih kada bi se, umjesto stalnih podjela u našem društvu, bavili aktualnim pitanjima koja pritišću našu svakodnevicu, otvarali teme od životne važnosti i kada ne bi zatvarali oči pred stvarnim i vidljivim teškoćama. Volio bih kada bi svi zajedno na političkoj sceni, što prije, počeli rješavati sve one goruće probleme s kojima se susreće naš narod i naša Domovina."

Podsjetimo, o Istanbulskoj konvenciji jučer se maratonski raspravljalo cijelo popodne i večer, a sutra bi se o njoj trebalo glasati. Desetak HDZ-ovaca već je najavilo da će glasati protiv te konvencije, suprotno volji vrha stranke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara