Vatikan: Homoseksualce se ne bi smjelo zaređivati

Vatikan: Homoseksualce se ne bi smjelo zaređivati

JEDNO utjecajno tijelo Vatikana objavilo je da se homoseksualce i muškarce s takvim sklonostima ne bi smjelo zaređivati, što se smatra jednim od mogućih budućih službenih stajališta Rimokatoličke crkve.

Vatikanska Kongregacija za vjeru objavila je u svojem najnovijem biltenu pismo jednog umirovljenog kardinala kao službeni odgovor na pitanje jednog biskupa o tome smije li se zaređivati homoseksualce.

´Zaređivanje homoseksualaca ili muškaraca s homoseksualnim sklonostima posve je nedopustivo i nije mudro, a iz pastoralnog kuta gledanja i vrlo riskantno´, smatra kardinal Jorge Medina Estevez.

´Homoseksualna osoba ili osoba s homoseksualnim sklonostima nije kvalificirana za zaređenje´, smatra on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako mišljenje tog kardinala, koji se povukao u mirovinu u listopadu, nije konačno, moglo bi utjecati na budući službeni dokument Vatikana o homoseksualcima u crkvenim redovima, koji je u pripremi.

Vatikan kardinalovo pismo nije ni na koji način posebno istaknuo, no činjenica da je ono objavljeno u službenom listu Svete Stolce smatra se lošim znakom za one koji podupiru svećenike homoseksualce sve dok oni poštuju celibat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara