Vatikan ljevičarske kritičare Pape usporedio s teroristima

VATIKAN se preko svog službenog lista "L'Osservatore Romano" osvrnuo na ono što naziva sve radikalnijom anti-katoličkom retorikom talijanskih ljevičara koju je usporedio s terorizmom.

Povod je tradicionalni prvomajski rock-koncert koji se svake godine uz televizijski prijenos održava u Rimu u organizaciji sindikata, a na kome su se mogli čuti "podli napadi" na papu Benedikta XVI "pred povodljivom gomilom".

Kao primjer je istaknut jedan od voditelja, Andreja Rivera, koji je koristio priliku da žestoko kritizira Papu zbog njegovih konzervativnih stavova u cijelom nizu društvenih pitanja. Ivera je tako napao Crkvu zbog odbijanja služenja pogreba Pierluigiju Welbyju, žrtvi mišićne distrofije koja se godinama borila za pravo na eutanaziju i koji je umro nakon što mu je liječnik isključio respirator.

Rivera je rekao da se Crkva protivi teoriji evolucije, i da je to razumljivo, jer ona "nikada nije evoluirala".

"Ne mogu podnijeti da je Vatikan odbio dati vjerski pogreb Welbyju, a dozvolio ga je ličnostima kao što su Pinochet i Franco", rekao je Rivera misleći na zloglasne diktatore 20. stoljeća čija je vladavina bila okarakterizirana masovnim krvoprolićem.

"L'Osservatore Romano" je izjavio da je Riverin nastup terorizam, odnosno da se "terorizmom mora nazvati širenje slijepe, iracionalne mržnje prema čovjeku koji govori u ime ljubavi, ljubavi prema životu i  čovjekoljublja".

Vatikan dovođenje radikalnih ljevičara u vezu s potencijalnim anti-klerikalnim nasiljem djelomično argumentira slučajem nadbiskupa Angela Bagnasca, predsjednika talijanske biskupske konferencije, kojemu je poslano pismo s metkom nakon što je u svom javnom nastupu homoseksualnost usporedio s incestom i pedofilijom.

Jačanje anti-klerikalne retorike u redovima talijanske ljevice koincidira sa sve češćim pojavljivanjem grafita u kojima se slave Crvene brigade, ljevičarska teroristička organizacija odgovorna za cijeli niz krvavih zlodjela, od kojih je najpoznatija otmica i likvidacija uglednog demokršćanskog političara i državnika Alda Mora 1970-ih. Poruke u kojima se slave "Crvene brigade" i zaziva povratak njihove kampanje su sve češće i na talijanskim Internet-forumima.

D.A.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara