Vatikan naručio atentat na papu Ivana Pavla II.?

Foto:Wikipedia

ATENTATOR na papu Ivana Pavla II., Mehmet Ali Agca, izjavio je da je oružje za atentat dobio iz Austrije, a odgovornost za atentat je pripisao Vatikanu. U prvom intervjuu koji je dao nakon puštanja iz zatvora, Agca je rekao da je prvo oružje namjeravao nabaviti iz Italije, ali "su mu savjetovali da oružje nabavi u nekoj drugoj zemlji", pa se on odlučio za Austriju.

Narudžbu za atentat na papu Ivana Pavla II. je 1981. godine Agca dobio iz Vatikana, a iza toga je stajao tadašnji državni tajnik, kardinal Agostino Caseroli. Cilj Vatikana je bio, tvrdi Agca, potaknuti rad tajnih službi u borbi protiv komunizma. "Zato su naručili da Papu ustrijelim u trbuh, a ne u glavu ili srce", dodaje Agca koji tvrdi da je za atentat dobio 50.000 dolara.

Tada 23-godišnji Agca je 13. svibnja 1981. godine na Trgu svetog Petra u Vatikanu tijekom audijencije pucao u papu Ivana Pavla II. i ranio ga u trbuh. Agca je 19 godina proveo u talijanskom zatvoru iz kojeg je 2000. protjeran u Tursku, gdje je iz zatvora pušten u siječnju ove godine. Papa ga je posjetio u zatvoru dvije godine nakon napada i oprostio mu napad.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara