Vatikan negira da je pred bankrotom

Vatikan negira da je pred bankrotom
Foto: EPA

VATIKANSKE financije nisu ugrožene, kazala su danas dvojica visokih vatikanskih dužnosnika, zanijekavši tvrdnje iznesene u najnovijoj knjizi talijanskog istraživačkog novinara koji prati zbivanja u Vatikanu.

"Ovdje nema bankrota. Postoji samo potreba za revizijom troškova", rekao je biskup Nunzio Galantino, čelnik vatikanske de facto središnje banke, APSA-e, za list Avvenire.

Novinar Gianluigi Nuzzi objavio je pet knjiga koje se temelje na vatikanskim dokumentima koji su procurili u javnost. Zadnja, Posljednji sud, objavljena je jučer.

U njoj se navodi da je papa Franjo u svibnju 2018. dobio interno izvješće u kojem je pisalo: "Deficit Svete Stolice dosegao je zabrinjavajuće razine, s rizikom da dovede do stečaja".

Tajni bankovni računi

Navodi se i da APSA (Uprava dobara Apostolske Stolice) ima tajne bankovne račune i da je 2018. prvi put u povijesti imala deficit.

Deficit je bio posljedica jednokratnih rashoda kako bi se spriječilo zatvaranje vatikanske bolnice, rekao je Galantino i zanijekao da postoje tajni računi.

Biskup je upozorio da se ne vjeruje "izmišljenim" pričama koje "jako podsjećaju na roman Da Vincijev kod i odbacio sugestije da vatikanska stara garda namjerno blokira Papine reforme. 

Kardinal Oscar Rodriguez Maradiaga, Papin saveznik koji predsjeda panelom koji razmatra reformu Kurije, također je zanijekao Nuzzijeve tvrdnje.

"U Vatikanu opet imamo problem - netko pušta dokumente u javnost radi destabilizacije", rekao je kardinal za La Repubblicu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara