Vatikan: Papa primio izaslanstvo SPC-a

Papa Ivan Pavao II. primio je danas izaslanstvo sv. sinoda Srpske pravoslavne crkve, na čelu s metropolitom Anfilohijem Radovićem.

Tom prigodom Sveti Otac je uputio pozdrav i patrijarhu Pavlu, te poželio da Pravoslavna i Katolička crkva što prije nađu svoje zajedništvo dodavši kako će se osobno zauzeti i dalje u tom nastojanju.

U govoru izaslanstvu Srpske pravoslavne crkve Papa je naglasio kako prisutnost izaslanstva u Rimu, na početku trećeg tisućljeća ima veliko značenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Posljednje desetljeće 20. stoljeća bilo je obilježeno mnogim bolnim događajima, koji su izazvali teške patnje pučanstvu na Balkanu. Na žalost, nisu manjkale nepravde i njihovi počinitelji nisu odustali od instrumentalizacije osjećaja i vjerskih i domoljubnih vrednota kako bi bližnjega duboko ranili. Crkve su pozivale sve strane na mir, na pravdu i poštivanje prava svake osobe, bez obzira na etničku i vjersku pripadnost. Kao što je poznato i Sveta Stolica bez pristranosti je često podizala svoj glas, i ja sam to osobno činio, tijekom akcija koje su posebno pogodile pučanstvo vaše zemlje 1999.´, rekao je Papa.

Ivan Pavao II. je pozvao Crkve na ovim prostorima da djeluju u liječenju rana posljednjega sukoba iz čega bi, istaknuo je, trebao proizaći iskreni oprost i bratska suradnja. Sveti Otac naznačio je da je upoznat kako su već u tom smjeru poduzete inicijative i poželio da se one i nastave i ostvare, zahvaljujući prilogu svih na ´lokalnoj razini u vašoj zemlji, ali i na regionalnoj razini´. Papa je naglasio da će i Katolička crkva, prisutna u Srbiji i susjednim zemljama djelovati u tom smjeru.

Izaslanstvo Srpske pravoslavne crkve došlo je u Rim u ponedjeljak, na poziv predsjednika Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana kardinala Waltera Kaspera i boravit će u Rimu do konca tjedna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara