Vatikan: Papi predstavljena knjiga "Vjera i kultura"

PAPI Ivanu Pavlu II. u petak je, u nazočnosti predsjednika Papinskoga vijeća za kulturu kardinala Paula Pouparda, predstavljena knjiga "Vjera i kultura", a u povodu 25. godišnjice njegovoga pontifikata.

U knjizi, koju je pripremilo Papinsko vijeće za kulturu, nalaze se tekstovi papa, od Leona XIII. izabranoga 1878. godine, do Ivana Pavla II., koji je na Petrovu stolicu došao 1978. godine, dakle točno sto godina nakon Leona XIII.

Kroz to stoljeće devetorica papa svojim su djelovanjem bitno obilježili odnose između Crkve i društva.

Bilo je to doba velikih i bitnih otkrića, razvoja društa i znanosti, a upravo zbog toga je ideja o djelovanju papa u tome razdoblju pretvorena u knjigu "Vjera i kultura".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kardinal Poupard je istaknuo kako ta knjiga jasno prikazuje da Bog kršćana nije protiv ljudskoga napretka, već podupire razvitak neiscrpnim traženjem veće punine, slobode i sreće.

U tom je pravcu napredak u službi čovjeka, a ne obratno, rekao je Poupard.

Na koricama knjige prikazan dokument od 20. svibnja 1982. o ustanovljenju Papinskoga vijeća za kulturu, u kojemu Ivan Pavao II. cijelu Crkvu podsjeća na jedno od svojih najdubljih uvjerenja, da vjera koja ne postane kultura, jest vjera koja nije potpuno prihvaćena, dovoljno promišljena i nije vjerno življena.

Onima koji kulturu žele odvojiti od vjere, Poupard poručuje kako nisu shvatili što je vjera, jer vjera je odgovor čovjeka na Božji prijedlog. Poupard je za Radio Vatikan rekao: "Kada netko primi ovu radosnu vijest o Božjoj ljubavi, ona promijeni čitav život - osobni, obiteljski, život na poslu, u slobodno vrijeme, odnosno cijelu kulturu".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara