Vatikan službeno zabranio ređenje homoseksualaca

VATIKAN je danas i službeno objavio smjernice tj. dokument kojim se određuje da muškarci skloni istom spolu, te oni koji podupiru gay kulturu, ne mogu postati svećenici. Dokument, s obzirom da je bio dugo očekivan, nije donio nikakvu novost već je samo potvrdio ono što je bio poznati stav katoličke crkve.

Smjernice homoseksualizam ne tretiraju kao osobnu orijentaciju već kao tendenciju, te navode da kandidati za svećenike, ukoliko tu tendenciju uspiju pobijediti, mogu nastavit s pripremama za svećenstvo.

Dokument, koji je sastavljen radi sve većeg broja otkrivanja slučajeva seksualnih zlostavljanja u katoličkoj crkvi, odnosi se samo na sjemeništarce tj. buduće svećenike, dok se status postojećih svećenika homoseksualaca njime nije riješio.

Zbog toga se predviđa da će smjernice većinu vjernika ostaviti zbunjenima u pogledu toga što je dozvoljeno, a što nije.

Inače, dokument je prošlog tjedna u najužim crtama objavljen na talijanskim katoličkim web stranicama Adista, te je unutar crkve izazvao burne polemike. Dokument od 18 članaka objavljen je danas bez velike pompe, a njegovi kritičari smatraju da sjemeništarcima neće preostati drugo nego da lažu o svojim seksualnim sklonostima.

Drugi pak iskazuju bojazan da će nova pravila rezultirati dramatičnim opadanjem broja novozaređenih svećenika, osobito u SAD-u jer se smatra da u njima djeluje više od 25 posto svećenika homoseksualaca koji ne prakticiraju svoju spolnu sklonost.

Dokument koji je donijela vatikanska Kongregacija za nauk katoličke vjere, te ga je krajem kolovoza potvrdio Papa Benedikt XVI, opisuje homoseksualne čine kao smrtne grijehe koji se ne mogu opravdati pod nikakvim okolnostima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara