Vatikan tvrdi da kondomi ne mogu spriječiti širenje AIDS-a

Vatikan tvrdi da kondomi ne mogu spriječiti širenje AIDS-a

VATIKAN milijunima svojih sljedbenika poručuje da, unatoč službenom stajalištu znanstvenika, kondomi ne mogu spriječiti širenje AIDS-a, otkriva BBC.

"Moralni argument protiv korištenja kondoma zamjenjuje klinički argument koji nije točan", otkriva Steve Bradshaw, reporter BBC-ove emisije "Panorama" u reportaži "Seks i Sveta stolica", koja će biti objavljena u nedjelju.

"Virus AIDS-a je oko 450 puta manji od spermija", poručuje u emisiji kardinal Alfonso Lopez Trujillo, predsjednik vatikanskog Pontifikalnog vijeća za obitelj.

"Spermij može lako proći kroz mrežu kondoma", smatra on.

Kardinal stoga poziva zdravstvene vlasti da, kao što upozoravaju na opasnosti poput duhana, izdaju slična upozorenja i za kondome.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nije tog mišljenja.

"Te netočne tvrdnje o kondomima i HIV-u su opasne jer smo suočeni s globalnom pandemijom koja je već odnijela više od 20 milijuna ljudskih života i trenutačno pogađa najmanje 42 milijuna ljudi", upozorava WHO.

Iako "Panorama" tvrdi da je znanstveno dokazano da kroz neoštećene kondome ne mogu proći čestice veličine spolno prenosivih patogena, kardinal Trujillo to ne priznaje.

"Oni griješe... to je posve jasno", ističe on.

Vatikan u četvrtak nije službeno komentirao ovo izvješće.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara