Bivši vatikanski svećenik optužen za krijumčarenje novca oslobođen krivnje

Bivši vatikanski svećenik optužen za krijumčarenje novca oslobođen krivnje

Screenshot: YouTube

BIVŠI vatikanski dužnosnik oslobođen je krivnje za krijumčarenje milijuna eura u gotovini iz Švicarske u Italiju za svoje bogate prijatelje.

Monsinjor Nunzio Scarano radio je 22 godine kao viši računovođa u APSA-i, uredu Vatikana koji se bavi ulaganjima u nekretnine i dionice.

Otpušten je nakon što su ga 2003. talijanski tužitelji optužili za urotu, zajedno s agentom talijanske tajne službe i brokerom radi krijumčarenja 20 milijuna eura u Italiju.

Tužitelji tvrde da je privatni zrakoplov odletio 2012. u Locarno u Švicarskoj kako bi pokupio novac i prevezao ga u Italiju bez porezne i carinske kontrole. Avion se na kraju vratio prazan zbog nepredviđenih komplikacija u švicarskoj banci, kažu tužitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rimski sud oslobodio je Scarana krivnje za korupciju i krijumčarenje novca, ali ga je proglasio krivim za manje kazneno djelo lažnog optuživanja jednog od dvojice suoptuženih, za što je dobio dvije godine zatvora uvjetno. Ostaloj dvojici sudi se odvojeno.

Scaranu, koji je bio blisko povezan sa skandalima pogođenom vatikanskom bankom, sudi se i u Salernu, njegovu rodnom gradu na jugu Italije, za pranje milijuna eura preko te banke.
U vrijeme uhićenja 2013., banka koja se službeno zove Institut za religijske poslove (IOR), zamrznula je više od dva milijuna eura koje je Scarano držao na deset različitih računa. On je tvrdio da je u pitanju novac iz donacija.

Kad je uhićen, Scarano je živio u Salernu u stanu sa 17 soba, uređenom originalnim umjetničkim predmetima vrijednim oko šest milijuna eura, kažu tužitelji.

Vatikanski tužitelji nad APSA-om trenutno vode istragu zbog sumnje u pranje novca, trgovanje povjerljivim informacijama i tržišne manipulacije. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara