Vatrogasci ih štitili svojim tijelima: Koje umjetnine su spašene iz Notre-Damea?

Vatrogasci ih štitili svojim tijelima: Koje umjetnine su spašene iz Notre-Damea?
Foto: Twitter Anne Hidalgo/YouTube KTOTV

VATROGASCI, policija i svećenici sinoć su riskirali živote kako bi spasili neprocjenjivo povijesno blago i vjerske relikvije koje su se nalazile u katedrali Notre-Dame koju je zahvatio stravičan požar, piše Daily Mail.

Pariška gradonačelnica Anne Hidalgo zahvalila je na Twitteru svim osobama koje su formirale “ljudski lanac“ kako bi spasile nezamjenjive umjetnine, uključujući i relikviju za koju katolici vjeruju da je kruna od trnja koja je bila položena na Isusovu glavu.

“Kruna od trnja, tunika svetog Luja i nekoliko drugih relikvija te umjetnina sada su na sigurnom“, napisala je gradonačelnica.

Svećenik spašavao umjetnine iz goruće katedrale

Otac Fournier, kapelan pariških vatrogasaca, rekao je novinarima da je otišao u goruću katedralu kako bi spasio oltarski sakrament i krunu od trnja.

U crkvenoj riznici neprocjenjivih umjetničkih djela i vjerskih relikvija nalazila se kruna od trnja, za koju se tvrdi da je stavljena na Isusovu glavu prije nego što je razapet, komad križa na kojem je navodno umro i čavao od raspeća.

Relikvije je u Pariz donio kralj Luj IX., a nabavio ih je u Bizantskom Carstvu 1238. godine.

U katedrali su se nalazile i vrijedne slike iz 17. stoljeća, a među njima i serija slika, poznata kao Petits Mays, koje su od 1630. do 1707. godine jednom godišnje bile darovane katedrali.

Sinoć su vatrogasci na mjestu događaja rekli kako su usmjerili sve svoje napore na spašavanje umjetnina u katedrali te sprečavanje rušenja sjevernog tornja.

Za sada nije poznata sudbina serije Petits Mays. Službeno je potvrđeno jedino da su kruna i tunika svetog Luja na sigurnom.

Statue spašene igrom slučaja

Šesnaest brončanih kipova, koji su inače bili dio tornja koji se srušio tijekom požara, neoštećeni su zbog toga što su samo nekoliko dana prije ovog tragičnog događaja uklonjeni iz tornja u sklopu restauracije.

Zelenkastosive statue koje predstavljaju 12 apostola i 4 evanđelista, restauratori su prije četiri dana spustili pomoću dizalica i odnijeli na obnovu, piše The Independent.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara