VE o CIA-i: Malo vjerojatno da Europa nije ništa znala

VRLO je malo vjerojatno da europske vlade, ili barem njihove obavještajne službe nisu znale ništa o tajnom prebacivanju više od stotinu osoba preko Europe, ocijenio je u svome memorandumu objavljenom u utorak u Strasbourgu švicarski zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe (PS VE).

Senator Dick Marty izradio je privremeno izvješće o tajnim zatvorima i djelatnostima američke obavještajne agencije CIA-e u Europi o čemu zastupnici raspravljaju u sklopu zimskog zasjedanja.

"Postoji velika količina koherentnih dokaza koji se nadopunjuju o postojanju sustava prebacivanja ili curenja informacija o mučenjima", stoji u Martyjevu memorandumu.

Američki Washington Post otkrio je početkom studenoga da je CIA teroriste iz Al Qaidine mreže držala u tajnim zatvorima u istočnoj Europi i drugdje, a u sklopu sustava borbe protiv terorizma utemeljenoga nakon terorističkih napada na Ameriku 11. rujna 2001.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bilo je dokazano - a zapravo nikad opovrgnuto - da su pojedinci bili otimani, lišavani slobode i prebacivani (...) u Europi, kako bi bili izručeni zemljama u kojima su trpjeli (...) torturu", piše Marty.

Međutim, u memorandumu se priznaje da na ovom stupnju istrage nema formalnih, nepobitnih dokaza o postojanju tajnih zatvora na prostoru Rumunjske, Poljske ili neke druge zemlje, kako tvrdi organizacija Human Rights Watch.

Marty je pozdravio iscrpno izvješće Eurocontrola, europske agencije za zračni promet i satelitske snimke iz Europskog satelitskog centra, koje obuhvaćaju i mjesta na rumunjskom teritoriju a koje je primio u ponedjeljak.

O sadržaju i važnosti toga materijala moći će izjasniti naknadno, rekao je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara