"Večer" o tužbi optanata protiv Slovenije i Hrvatske

TUŽBA koju su protiv Slovenija i Hrvatske pokrenula trojica talijanskih optanata pred međunarodnim sudom za ljudska prava u Strassbourgu, a tiče se povrata imovine, nije politički bezopasna stvar, ali je u prvom redu signal prijetnje Hrvatskoj, a ne Sloveniji, tvrdi u komentaru o spomenutom slučaju mariborski list ´Večer´.

´Slovenija u džepu već ima voznu kartu za NATO i Europsku uniju. U drugoj polovici ove godine Europskom će unijom predsjedavati Italija, no protiv Slovenije jamačno neće ići agresivno jer bi na taj način ugrozila pristup u Uniju jednoj od najspremnijih država, što Rim ne bi na zadovoljavajući način objasniti drugim članicama. Druga je situacija s Hrvatskom koju bi Italija mogla iznuđivati u želji da postane njenom pokroviteljicom pri ulasku u euroatlantske integracije´, piše ´Večer´.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Riječ je dakle o ´manevrima ometanja´ koji podsjećaju na manevre zavaravanja kako bi Italija od Zagreba dobila poneku koncesiju. Sloveniji to ne mora nužno štetiti, ali oprez bi ipak bio potreban´, ocjenjuje u komentaru Boris Jaušovec.

List kao potkrepu svojoj tvrdnji kaže da se je sa zahtjevima talijanskih optantskih organizacija kao uvjetu za ulazak Sloveniju u NATO savez na početku svog mandata zalagao i sadašnji američki veleposlanik u Ljubljani Johnny Young, ali da je američka diplomacija kasnije tu tezu napustila jer pitanje nekadašnje talijanske imovine u Sloveniji regulira međunarodno pravo i Osimski sporazumi Italije i bivše SFRJ.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara