Večernjem je događaj 2018. Agrokorova nagodba, a biznismen godine njen protivnik

Večernjem je događaj 2018. Agrokorova nagodba, a biznismen godine njen protivnik
Foto: FaH

DODJELA nagrada za gospodarstvenika i gospodarski događaj godine 2018. u organizaciji Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika donijela je rijetku bizarnost. Naime, najboljim gospodarstvenikom godine, prema izboru žirija, proglašen je Ante Vlahović, dok je taj isti žiri za najbolji gospodarski događaj proglasio Nagodbu vjerovnika u Agrokoru te predao nagradu Fabrisu Perušku.

Najbolji gospodarstvenik protiv najboljeg događaja

Naime, Vlahović je poznat kao jedan od najžešćih protivnika i kritičara nagodbe u Agrokoru pa ispada da je najbolji gospodarstvenik bio protiv najboljeg gospodarskog događaja godine. Peruško je tako optuživao Vlahovićev Adris za štetu koju ta tvrtka nanosi svim poreznim obveznicima i hrvatskom društvu u cjelini boreći se protiv njegove nagodbe, dok je Adris optuživao Peruška da bi nagodba u njegovoj režiji mogla nanijeti štetu državnom proračunu. Stručni žiri, u kojem je bio i ministar gospodarstva Darko Horvat, odlučio je dati nagrade obojici!?  Nije tu kraj bizarnostima, no krenimo redom.

Već drugu godinu zaredom ova dva dnevnika iz medijske grupacije Styria provode ovaj, kako sami kažu, gospodarski projekt.

"Svjesni svoje uloge u društvu, na ovaj su način interes javnosti željeli preusmjeriti na gospodarstvo i gospodarstvenike", stoji u pojašnjenju ove nagrade na kojoj su uz glavnog urednika Večernjeg lista Dražena Klarića bili i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te ministri financija Zdravko Marić i gospodarstva Darko Horvat. Najbolji gospodarstveni događaj mogli su birati i sami čitatelji, a njima je, umjesto nagodbe u Agrokoru, bio najbolji još jedan početak radova na izgradnji Pelješkog mosta, a gospodarstvenik godine prema njima je bio Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke.

Što mislite, kako je glasao ministar Horvat kojeg su zvali u žiri?

U stručnom žiriju koji je dao nagrade dvjema suprotstavljenim stranama, Vlahoviću i Perušku, bilo je pet novinara Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika, ministar gospodarstva Darko Horvat, šef HGK Luka Burilović, Davor Majetić iz HUP-a, Ivan Hrstić s N1, Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera, Saša Ćeramilac, urednik na Al Jazeeri, te četiri dekana ekonomskih fakulteta u Hrvatskoj.

Sastav žirija govori dosta, no podsjetimo kako je Večernji list objavio feljton o Agrokoru u kojem se glorificiraju napori vlade i izvanrednog vladina povjerenika te njegova tima, a koji je bio potpisan s "Istraživački tim Večernjeg lista". Za Večernji list tvrtka Agrokor je i dalje nacionalna tvrtka koju Hrvati jednostavno ne mogu ne voljeti.

"Kompanija je sve teže radila, osobito u programu zamrznute hrane, pa su se tehnolozi dovijali kako od onih sastojaka koje imaju na raspolaganju razviti proizvod koji će u trgovinama stvarati privid široke ponude. Kako je bilo dovoljno krumpira i brašna, nastale su Ledo okruglice s novim okusima koje su se pokazale kao tržišni hit 2017. Iza te inovacije, koja je očito pogodila ukus kupaca, krije se zapravo sumorna priča o 'šivanju od jedinog štofa koji imaš'", jedan je od citata iz Večernjakova feljtona koji nosi naslov "Ledo je ostao bez sirovina, ali okruglice su postale hit", a u kojem se objašnjava da su "tehnolozima u pogonima ostali samo brašno i krumpir, ne i sirovine za sladolede, ali uspjeli su održati proizvodnju".

Nakon ljubljenja među rogove, feljton o hrabroj Upravi i marketingu

Feljton nudi odgovor na pitanje kako su zapravo kupci ostali vjerni Agrokoru. Prvo je nova Uprava nadljudskim naporima osigurala adekvatnu količinu robe potrebne za servisiranje potražnje na razini 90 dana, a za ostalo se pobrinuo marketing.

Feljton je tako postao dio tradicije hrvatskog novinarstva, kada je riječ o Agrokoru, koja je svoje svijetle trenutke imala u reportaži Jutarnjeg lista u kojoj Ivica Todorić "ljubi bika među rogove".

Ta neslavna tradicija nastavlja se i danas. Jutarnji list objavio je knjigu najurene ministrice gospodarstva Martine Dalić u kojoj je prezentirala svoju istinu o Agrokoru, a sada su se tome pridružili i Večernji i Poslovni dnevnik, koji su baš spornu nagodbu u Agrokoru proglasili najboljim gospodarstvenim događajem.

Naravno, u prvim redovima, kao i inače na takvim okupljanjima, bili su predstavnici hrvatske vlasti koji odobravaju takav način izvještavanja i prikaza događaja.

Dalić se odmah pozvala na nagradu Večernjaka

Ovu nagradu odmah su neki i iskoristili kako bi sa sebe skinuli odgovornost.

"Mi vodimo tu raspravu, a nagodba u Agrokoru je od strane Večernjeg lista proglašena gospodarskim događajem godine", rekla je danas Martina Dalić pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa, čudeći se, valjda, kako neko vladino tijelo uopće propituje donošenje Lex Agrokora.

>> Nekad su novine stvarale kult Ivice Todorića, danas još žešće ljube vladine povjerenike i vladu

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara