Večernji list ne želi imati veze s predsjednikom HND-a: "Netko se tu pravi malo lud"

GLAVNI urednik Večernjeg lista, Goran Ogurlić, danas je otvorenim pismom obznanio kako taj list prekida svaki oblik komunikacije s predsjednikom Hrvatskog novinarskog društva, Zdenkom Dukom.

Kao povod za takvu odluku, u pismu je naveden istup predsjednika HND-a u Jutarnjem listu, koji je objavljen 13. lipnja pod naslovom "HND: Objava članka o Zečeviću je neetična". Ogurlić taj istup smatra grubim miješanjem u uređivačku politiku Večernjeg lista. Duka je neistinito tvrdio, stoji u pismu, kako je Večernji objavio osmrtnicu Dušana Miljuša, iako je znao da je oglas smješten među smrtovnice te da se list zbog grubog propusta ispričao čitateljima i samom Dušanu Miljušu. Na taj način Duka obmanjuje javnost te se miješa u uređivačku politiku Večernjeg lista, ističe Ogurlić.

Zdenko Duka nam je u razgovoru rekao kako mu nije jasno zašto je Večernji list tek nakon četiri dana objavio ovakvu reakciju, s obzirom da je njegova reakcija na Večernjakov propust došla dan nakon njegove objave. "Ne miješam se u uređivačku politiku i smatram da objava nije bila namjerna, već da se radi o velikom propustu, što si jedan takav dnevni list ne bi smio dozvoliti", kazao je Duka i dodao kako smatra da se tu netko pravi i pomalo lud, jer smatra da je općepoznato što takav oglas znači u svijetu podzemlja. "Srpska mafija takav oglas, primjerice, zove 'čitulja'", dodao je.

Izvršni odbor HND-a se nije sastao zbog slučaja Miljuš

Ogurlić je reagirao i na sastanak izvršnog odbora HND-a koji se navodno sastao zbog tog slučaja te traži da se uredništvo Večernjeg obavijesti o zaključcima tog sastanka, kao i o razlozima neprisustvovanja nekog od predstavnika iz tih novina.

"Odbor se nije sastao zbog toga, već je to spomenuto tek nakon završetka sjednice. Iskreno mi je žao što u odboru nema nikog iz Večernjeg lista ali razlog tome je što njihov predstavnik nije dobio dovoljan broj glasova da uđe u odbor", istaknuo je Duka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Večernji nastavlja suradnju s HND-om preko Mislava Bage

Duku je Ogurlić optužio i za kršenje embarga na objavu informacije, prilikom objave otkrića znanstvenika Ivana Đikića. Taj su embargo poštovale sve novine osim Novog lista, u kojem je Duka i zaposlen.

U pismu se tvrdi kako ga je Đikić pozvao da reagira na tu objavu te da je ovaj to prešutio. Duka pak tvrdi kako s Đikićem nije uspio razgovarati, već samo s glasnogovornicom mediteranskog instituta za istraživanje života, gdje Đikić radi. "Neka se jave vijeću časti. Mislim da imaju razloga za to", kratko i jasno je poručio Duka.

Večernji list je na kraju pisma obznanio kako će daljnju suradnju s HND-om ostvarivati putem njegovog potpredsjednika Mislava Bage.

B.V.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara