Većina Amerikanaca misli da je Trumpova politika prema Rusiji loša

Većina Amerikanaca misli da je Trumpova politika prema Rusiji loša
Foto: Hina/EPA

VIŠE od pola Amerikanaca ne odobrava način na koji se predsjednik Donald Trump odnosi prema Rusiji, pokazala je anketa provedena nakon kontroverznog summita i zajedničke konferencije s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Ipak, Trumpovo ponašanje na summitu u Helsinkiju, na kojem nije optužio Putina za miješanje u predsjedničke izbore i na kojem je izrazio sumnju u zaključke američkih obavještajnih službi, nije utjecalo na njegov ukupni rejting.

Najnovija anketa je pokazala da Trumpa podržava 42 posto ispitanika, u odnosu na prosječnih 40 do 44 posto u srpnju.

No 55 posto ih se ne slaže s načinom na koji vodi odnose s Rusijom, dok ga u tome podupire 37 posto Amerikanaca, pokazalo je istraživanje Reutersa/Ipsosa.

Trump je u ponedjeljak u Helsinkiju rekao kako ne vidi razloga za vjerovati da se Rusija uplela u američke izbore 2016. te da je to Putin "krajnje energično i snažno zanijekao".

Tom je izjavom potkopao zaključke američkih obavještajnih agencija oko ruskog miješanja pa se našao na udaru oštrih kritika vodećih senatora obiju stranaka, i demokrata i njegovih republikanaca.

U utorak je izjavu povukao, rekavši da prihvaća zaključke američkih agencija o ruskom miješanju, ali da to uplitanje nije imalo nikakav utjecaj na rezultat izbora. Trump je na izborima pobijedio demokratsku protukandidatkinju Hillary Clinton.

Predsjednik je u utorak pojasnio da je izgovarajući ključnu rečenicu na konferenciji za novinare zaboravio staviti riječcu "ne", što je dalo suprotno značenje onome što je želio reći.

Anketa je također pokazala da 38 posto ispitanika Rusiju smatra neprijateljem SAD-a. Isto toliko drži je suparnikom, a samo osam posto prijateljem.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara