Većina Poljaka brani Guentera Grassa

OKO 58 posto Poljaka ne želi da vlasti grada Gdanjska oduzmu titulu počasnog građanina Guenteru Grassu, koji je i rođen u tom gradu, nakon što je priznao da je bio član SS postrojbi, pokazali su rezultati ispitivanja javnog mišljenja objavljeni u subotu.

Tu ideju podržava samo 25 posto Poljaka, dok ih 17 posto nema nikakvo mišljenje o tome, rezultati su instituta PBS koje je prenijela televizijska postaja TVN24.

Istovremeno, 32 posto ispitanih smatra da Grass treba sam predati tu titulu, 47 posto ih smatra da to nije potrebno, a 21 je suzdržano.

U petak je povijesni vođa sindikata Solidarnost i dobitnik Nobelove nagrade za mir Lech Walesa kazao da namjerava sam predati titulu počasnog građanina Gadanska kako je ne bi dijelio s Grassom.

Konzervativna desnica koja je na vlasti u Poljskoj pozvala je Grassa da preda titulu no on je to odbio.

Njemačkog pisca u Poljskoj podržava značajan broj poznatih ličnosti koje su stale u njegovu obranu, poput nadbiskupa Jozefa Michalika, dobitnice Nobelove nagrade za književnost pjesnikinje Wislave Szymborske i urednika "Gazete Wyborcze" Adama Michnika.

Grass je rođen 1927. godine u Gdanjsku koji je tada bio Slobodni grad Dantzig s većinski njemačkim stanovništvom. Njegov najpoznatiji roman "Limeni bubanj" priča je o teškoj povijesti grada između dva rata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara