Većina putnika s Titanika umrla je zbog hipotermije

VEĆINA putnika s Titanika koje su spasitelji pronašli kako s pojasevima za spašavanje plutaju u moru mogli su biti spašeni jer se nisu utopili, nego su im tijela bila pothlađena, piše časopis The Lancet.

Mornari s broda Carpathia koji su stigli na mjesto nesreće jedan sat i pedeset minuta nakon potonuća Titanika pomagali su samo onima koji su se nalazili u čamcima za spašavanje, dok su smatrali mrtvima ostale putnike u moru temperature -2,2 stupnja Celzija, iako su im glave bile iznad površine vode, podsjeća dr. M. R. Shetty iz Mount Prospekta u am. saveznoj državi Illinois.

Najmanje sedamnaest osoba koje su dugo bile u hladnoj vodi ili su ih u prvome trenutku smatrali mrtvima, uspješno su oživljene pomoću zagrijavanja i kardio-pulmonarnoga postupka reanimacije, podsjeća dr. M. R. Shetty, dodajući da je potpuno oživljavanje moguće čak i nakon 40-minutnog boravka u hladnoj vodi.

U brodolomu britanskoga parobroda Titanik, 15. travnja 1912., za koji se vjerovalo da ne može potonuti, poginulo je 1500 ljudi, a spašeno ih je samo 711.

Na brodu se nalazila 2.201 osoba, a bilo je 3.560 pojaseva za spašavanje pa se pretpostavlja da su svi poginuli imali pojas za spašavanje. Unatoč tome, 1.489 poginulih službeno je proglašeno utopljenicima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara