Većina zastupničkih klubova nije podržala HSS-ov prijedlog zakona o prodaji poslovnog prostora

VEĆINA zastupničkih klubova nije danas u Hrvatskom saboru podržala HSS-ov prijedlog zakona o prodaji poslovnih prostora u vlasništvu države i lokalne samouprave, ocjenjujući ga ustavno upitnim i štetnim za lokalne sredine.

Zeleno svijetlo zakonskom prijedlogu u prvom čitanju dali su samo IDS i HSP, priklonivši se HSS-ovu stavu da država, odnosno Vlada mora početi rješavati problematiku poslovnih prostora i potaknuti razvoj obrtništva.

IDS-ovac Damir Kajin ocijenio je da predloženi zakona predstavlja

svojevrsno obeštećenje obrtnika, koji su, kaže, u socijalizmu bili diskriminirani zbog ideoloških razloga.

"Ti ljudi smatrani su vjesnicima kapitalizma i uglavnom nisu mogli doći do stanova u društvenom vlasništvu, a kasnije ni povoljnije kupovati dionice niti sudjelovati u privatizaciji", rekao je.

Pero Kovačević (HSP) također je podržao nakanu zakona da se skrene pozornost na probleme obrtnika i malih poduzetnika, ali i ukazao da se nikoga, pa ni lokalne jedinice, ne može prisiliti da prostore prodaju ili ne prodaju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predložio je da se omogući pravo prvokupa obrtnicima koji poslovni prostor dugo imaju u zakupu te dulji rok otplate, kao i da im se ugovor o zakupu nakon isteka može dodatno produljiti.

Predloženom zakonu usprotivio se HDZ, u čije je ime Jozo Topić ocijenio da bi HSS-ov prijedlog omogućio zloporabe, jer je nejasno tko će i po kojim kriterijima utvrđivati cijenu prostora. Upozorio je i da bi takvo zakonsko rješenje u neravnopravan položaj dovelo one obrtnike koji nisu imali sreću u zakup dobiti državne ili gradske poslovne prostore, koji su, kaže, u pravilu iznajmljivani po cijenama nižim od tržišnih.

Neprihvatljivim je ocijenio i prijedlog da se u popust kod prodaje poslovnog prostora uvrsti i ono što su zakupnici uložili u prostor koji su koristili dulje vrijeme, upozoravajući da se uloženo u prostor obrtnicima vraća kroz porezne olakšice.

Slično misli i Srećko Ferenčak (HNS/PGS) koji je upozorio da bi prisilnom prodajom poslovnih prostora po manjoj cijeni, lokalne jedinice izgubile dio zajamčenih prihoda, čime se, kaže, vrijeđa pravo vlasništva.

Ti prostori nisu u društvenom vlasništvu već u vlasništvu države i ne moraju se privatizirati, posebno ne bez javnog natječaja jer bi to bilo nezakonito, rekao je Ferenčak, usporedivši HSS-ov zakon sa sličnim zakonom koji se neuspješno i na mlin bogatih vlasnika provodio u Srbiji, pod nazivom Šešeljev zakon.

Takvoj se usporedbi usprotivio HSS-ovac Željko Pecek, poručivši Ferenčaku da bi mu, umjesto da čita srpske novine, bolje bilo da čita domaće koje govore kako HNS upravlja u Zagrebu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara