Veledrogerije prijete da zbog dugova neće više isporučivati lijekove bolnicama

Veledrogerije prijete da zbog dugova neće više isporučivati lijekove bolnicama
Ilustracija: Jurica Galoic/PIXSELL

KOORDINACIJA veledrogerija Hrvatske udruge poslodavaca priopćila je da su veledrogerije iscrpile kreditne linije za nabavu lijekova bolnicama.

Ukupan dug bolnica prema četiri najveće veledrogerije zadnjeg dana prošle godine iznosio je 2,2 milijarde kuna od čega je 85% dospjeli dug, piše N1.

Veledrogerije su se, kako bi osigurale redovnu opskrbu bolnica lijekovima, zadužile za dodatnih 1 milijardu kuna, a svakog mjeseca dug bolnica se povećava za dodatnih 150 milijuna kuna. Veledrogerije su u siječnju ove godine obavijestile Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo financija, a u veljači i premijera Andreja Plenkovića o nužnosti hitne reakcije kako bi se osigurala daljnja opskrba lijekovima.

"Stanje je alarmantno"

"Veledrogerije iz godine u godinu nalaze rješenja te sprječavaju obustavu lijekova jer su u pitanju ljudski životi i zdravlje pacijenata. Veledrogerije su iscrpile kreditne linije, a čini se da vlada to shvaća kao redovan način poslovanja. Stanje je alarmantno i ove godine kulminira problem na koji upozoravamo više godina", rekao je predsjednik HUP-Koordinacije veledrogerija Ivan Klobučar.

N1 piše kako je HUP-Koordinacija veledrogerija uputila molbu vladi za sastanak 19. veljače, no nisu dobili nikakav odgovor.

"Stoga moramo obavijestiti javnost da su veledrogerije ostale bez sredstava za podmirenje obveza prema svojim dobavljačima te će u sljedećih nekoliko dana biti prinuđene obustaviti isporuku lijekova i medicinskog materijala bolnicama s najstarijim dugovanjima - onima čiji rokovi plaćanja prelaze 1000 dana: OB Dubrovnik, OB Sisak i OB Vinkovci", priopćeno je danas.

"Dovedeni smo u položaj u kojem ne postoji drugi izlaz"

"Veledrogerije više ne mogu preuzimati odgovornost za funkcioniranje bolničkog sustava i naglašavamo da smo dovedeni u položaj u kojem ne postoji drugi izlaz. Ujedno smo primorani najaviti da ako i ovaj put izostane želja vlade za nalaženjem hitnih mjera, obustava isporuke morat će obuhvatiti i ostale bolnice, redom one s prvim sljedećim najduljim dugovanjem. Nažalost, hoće li bolnice ostati bez redovne isporuke lijekova, isključivo je u rukama vlade RH, naše mogućnosti su iscrpljene", zaključio je Klobučar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara