Veleposlanica BiH u Češkoj na udaru zbog spuštanja zastave za Bekima Sejranovića

Veleposlanica BiH u Češkoj na udaru zbog spuštanja zastave za Bekima Sejranovića
Foto: Armin Durgut/PIXSELL/YouTube HRT

VELEPOSLANICA Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici Martina Mlinarević našla se pod žestokim pritiscima nakon što je odlučila spustiti zastavu na pola koplja zbog smrti istaknutog bosanskohercegovačkog književnika Bekima Sejranovića, javlja Radiosarajevo.ba.

"Ambasada Bosne i Hercegovine u Pragu večeras je spustila zastavu na pola koplja. Umro je najtalentiraniji pisac mlade bosanskohercegovačke generacije. Tebi nije ni pokoj, ni smiraj, na kraju, nego bistro Bekime…ti si rijeka bio i rijeka ostao", napisala je Mlinarević na Twitteru.

Od Mlinarević je traženo da obriše objave na društvenim mrežama, što je ona odbila te će protiv nje biti otvoren postupak u ministarstvu vanjskih poslova.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić (HDZ) zatražio je od Kabineta ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković da se utvrdi na temelju koje odluke nadležnog tijela je spuštena zastava Bosne i Hercegovine na pola koplja u Veleposlanstvu u Pragu, te da li je takav nalog poslana iz MVP-a BiH.

Srpska novinska agencija (SRNA) jučer je zabrinuto izvijestila o spuštanju zastave BiH u Češkoj. Agencija tako citira izjavu ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković da će se Mlinarević morati pismeno izjasniti po čijem nalogu je spustila zastavu za Sejranovića. Turković je rekla da su iz ministarstva pozvali kabinet hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da se razjasni koji su razlozi i tko je naredio da se zastava sinoć spusti na pola koplja.

>> Umro književnik Bekim Sejranović

"Izgleda da je Mlinarević to uradila samoinicijativno i naredila da se zastava BiH spusti na pola koplja. Danas je zastava vraćena jer nema nikakvih razloga da bude na pola koplja", rekla je Turković za Radio-televiziju RS.

Turković je dodala da će se Martina Mlinarević morati izjasniti o cijelom slučaju.

"Nedopustivo je da se takve stvari rade. Po tome ispada da bi svatko od nas u instituciji u kojoj radi mogao traži spuštanje zastave na pola koplja ako mu umru roditelji ili netko drugi. Vjerojatno je u pitanju neznanje, ali pisano će se morati izjasniti o tome", istakla je Turković.

Mlinarević kaže kako nije primila upit o službenom očitovanju te da će se očitovati kad ga primi.

"Da, potpuno sam upoznata s pravilima spuštanja zastave na pola koplja, ali je moj čin bio ljudski i patriotski prema jednom od najboljih bosanskohercegovačkih pisaca koji je bio omiljen u cijeloj regiji i šire", kratko je za Radiosarajevo.ba kazala Mlinarević.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara