Veleposlanik Izraela u SAD-u poziva na promjenu režima u Iranu i Siriji

IZRAELSKI veleposlanik u Washingtonu pozvao je u ponedjeljak na "promjenu režima" u Iranu i Siriji kroz diplomatsku izolaciju, ekonomske sankcije i "psihološki pritisak".

Veleposlanik Daniel Ayalon izjavio je da su američka invazija Iraka i rušenje predsjednika Sadama Huseina pomogli u stvaranju velikih mogućnosti za Izrael, ali da to "nije dovoljno".

"To se mora izvesti do kraja. I dalje imamo velike prijetnje iste jačine koje dolaze iz Sirije i Irana", rekao je on na konferenciji proizraelske Anti-klevetničke lige.

Ayalon je kazao kako ne zagovara niti predviđa invaziju Sirije i Irana. "Ja svakako ne predviđam nikakvu agresivnu vojnu kampanju. Mislim da to ne bi bila prava stvar. Nitko to ne predlaže".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, dodao je da postoje druga sredstva i naveo je kao mogući primjer delegitimizaciju iranskog režima političkim pritiskom i ekonomskim sankcijama.

Također je kritizirao Europsku uniju zbog ohrabrivanja komercijalnih veza s Iranom.

"Najvažnija stvar je pokazati (međunarodno) političko jedinstvo i to je ključni element da se prisile Iranci na promjenu režima, a isti je slučaj sa Sirijcima. To je način - puno psihološkog pritiska", ustvrdio je Ayalon.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara