Veleposlanik SAD-a otkrio što Izrael mora napraviti da Hrvatskoj proda avione

Veleposlanik SAD-a otkrio što Izrael mora napraviti da Hrvatskoj proda avione
Foto: Hina/Pixsell/Igor Soban

AMERIČKI veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst, vezano uz problem oko prodaje modificiranih izraelskih zrakoplova F-16 Hrvatskoj, izjavio je da Izrael mora prihvatiti zadane tehničke uvjete kako bi američka strana pristala na prodaju 12 borbenih zrakoplova, rekavši da se tu radi o tome tko posjeduje pravo na tehnologiju i intelektualno vlasništvo.

"Izraelci moraju prihvatiti naše tehničke zahtjeve i kada se to učini, možemo krenuti dalje i prodaja zrakoplova bit će odobrena", rekao je Kohorst na blagdanskom domjenku i oproštajnoj svečanosti izraelske veleposlanice Zine Kalay Kleitman.

Iznenađenost zastojem

Prema njegovim riječima, SAD je Izraelu dvije godine ponavljao o kojim se tehničkim zahtjevima radi pa je pomalo iznenađen "da sada imamo ovaj zastoj".

Također, pojasnio je, pitanje je tko će platiti prenamjenu jer SAD i Lockheed Martin moraju obaviti posao s obzirom na to da su "oni ti koji posjeduju tehnologiju i intelektualno vlasništvo".

"Iako nisam uključen u pregovore, mislim da Izraelci jednostavno nemaju izbora jer se radi o intelektualnom vlasništvu Lockheed Martina i oni moraju dati zeleno svjetlo za transfer", rekao je američki veleposlanik novinarima.

Na pitanje smatra li da je Izrael, prešutivši da je naknadno ugradio svoje sofisticirane elektronske sustave, nepošteno pobijedio na javnom natječaju za borbene zrakoplove vrijedne 500 milijuna američkih dolara, odgovorio je da "ne zna koja je bila njihova pregovaračka strategija".

"Uvjeren sam, međutim, da su svoju ponudu dali u dobroj vjeri", rekao je Kohorst i istaknuo da su Hrvatska, SAD i Izrael "veliki saveznici" i da bi trebali pronaći rješenje za ovaj problem.

"Nikakva opterećujuća situacija"

Premijer Andrej Plenković u petak je izjavio da Hrvatska, što se tiče isporuke izraelskih aviona F16, nije ni u kakvoj opterećujućoj situaciji jer je sve što je napravljeno s hrvatske strane bilo korektno te je izrazio uvjerenje da neće biti ugrožen proces nabave zrakoplova.

Teret dobivanja suglasnosti za isporuku aviona je na izraelskoj strani, rekao je Plenković u Tuheljskim Toplicama.

Izraelska veleposlanica je izrazila nadu u pozitivan ishod slučaja jer je "u interesu i američke i izraelske strane da se tehnički problem riješi".

"Svi smo zainteresirani da nađemo rješenje i uvjerena sam da će tako biti", kazala je Kleitman i pozvala na strpljenje.

"Nadam se da će se sve riješiti do kraja godine", dodala je izraelska veleposlanica kojoj za mjesec dana istječe četverogodišnji mandat.

Kupovina 30 godina starih aviona

Hrvatska se vlada u ožujku odlučila na kupnju 12 izraelskih borbenih zrakoplova F-16 Barak starih tridesetak godina. Prethodno je, u ljeto 2017., poslala zahtjev za nabavu zrakoplova u pet država - SAD-u, Švedskoj, Grčkoj, Južnoj Koreji i Izraelu. U listopadu prošle godine otvorene su ponude i izraelska je bila izabrana kao najpovoljnija.

Da bi prodao zrakoplove Hrvatskoj kao trećoj zemlji, Izraelu treba odobrenje SAD-a. Prema izraelskim medijima, prodaju zbog nadogradnje američkih zrakoplova F-16 ne dopušta ministar obrane James Mattis.

Veleposlanica Kalay Kleitman je u svom oproštajnom govoru na svečanosti u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) kazala da "ne žali niti jednog dana provedenog u Hrvatskoj", gdje će se vraćati i privatno nakon što za mjesec dana napusti veleposlaničko mjesto. Kazala je da su dvije zemlje učinile puno na razvoju svojih odnosa te da joj je drago što sve više Hrvata putuje u Izrael te je ocijenila da je kod mnogih "osviještena činjenica da se Izrael od svog osnutka prije 70 godina svih tih 70 godina bori za svoj opstanak".

Videovezom se prisutnima obratio i izraelski premijer Benjamin Netanyahu koji je kazao da "Hrvatska i Izrael grade mostove suradnje i prijateljstva". Na svečanosti je bio i posebni izaslanik premijera Netanyahua koji je svima čestitao kršćanski blagdan Božić i židovski blagdan Hanuku - "blagdan svjetlosti" - koji ove godine padaju na isti datum.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara