Veleposlanstvo SAD-a u RH o američko-hrvatskim razgovorima u vezi Libije

AMERIČKO veleposlanstvo u Hrvatskoj ne želi komentirati svoju privatnu komunikaciju s hrvatskom Vladom, ali hrvatskoj javnosti i medijima želi istaknuti osnove američke politike prema Libiji, stoji u priopćenju američkog veleposlanstva koje je Hina primila u petak.

Prema pisanjima nekih hrvatskih medija, američki veleposlanik u Zagrebu Ralph Frank zatražio je od Hrvatske da privremeno odgodi neke poslove s Libijom. Frank je ovog tjedna razgovarao s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem i ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom.

Prema diplomatskim izvorima, Washington želi da Hrvatska odgodi dogovoreni remont libijskog ratnog broda, koji bi trebao biti izvršen u jednom hrvatskom brodogradilištu. SAD, navodno, želi da se taj posao odgodi dok se ne procijeni pridržava li se Libija preuzetih obveza.

U priopćenju američkog veleposlanstva u Zagrebu podsjeća se da je Libija potvrdila svoju ulogu u terorističkim napadima na dva zrakoplova, te potvrdila da posjeduje programe o razvoju oružja za masovno uništenje, uključujući i nuklearno oružje.

Libijski predsjednik Moamar Gadafi, podsjeća se u priopćenju, preuzeo je obvezu uništenja oružja za masovno uništenje, prekid programa za razvoj tog oružja, te je pristao dozvoliti međunarodne inspekcije tih postrojenja i priključiti se odgovarajućem međunarodnom režimu kontrole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Taj proces je tek počeo", stoji u priopćenju američkog veleposlanstva te se ističe kako obveze koje je preuzela libijska vlada "još nisu u potpunosti primjenjene ni provjerene".

SAD su, nastavlja se u priopćenju, i dalje zabrinute zbog uloge libijskog režima u vezi terorizma, zbog lošeg stanja ljudskih prava u Libiji i zbog politike koju Libija provodi u Africi.

Washington će, stoji dalje u priopćenju, razmotriti olakšanje sankcija nametnutih Libiji, kada Libija dokaže da ispunjava preuzete obveze.

"Smatramo da bi bilo mudro drugim zemljama, uključujući Hrvatsku, da slijede sličan put u vezi svojih odnosa s Libijom", kaže se na kraju priopćenja američkog veleposlanstva.

(Hina) nab rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara