Velik broj Slovenaca izbjeglice vidi kao prijetnju, a gotovo 80% ih podupire postavljanje ograde

Velik broj Slovenaca izbjeglice vidi kao prijetnju, a gotovo 80% ih podupire postavljanje ograde

Foto: FAH

OSJEĆAJ nesigurnosti kod Slovenaca nije se bitno povećao zbog terorističkih napada u Europi, ali kao prijetnju svojoj sigurnosti oni vide rijeku izbjeglica koja zadnjih mjesec dana ide kroz Sloveniju prema Austriji, zbog čega ih skoro 80 posto podupire postavljanje zaštitne ograde na granici s Hrvatskom, pokazuju objavljene ankete.

S odlukom svoje vlade da se postavi takva ograda radi odvraćanja izbjegličkog vala slaže se njih 79 posto, dok je 21 posto protiv, pokazalo je ispitivanje mišljenja javnosti što ga je objavio ljubljanski list "Dnevnik".

Anketa provedena prošlog tjedna, nekoliko dana nakon terorističkog napada u Parizu, pokazala je da 58 posto ispitanika smatra da se stupanj sigurnosti u Sloveniji zbog toga nije smanjio, dok 37 posto smatra suprotno. Da je ograda na slovensko-hrvatskoj granici potrebna najviše su uvjereni pristaše dviju najvećih stranaka, Stranke modernog centra (SMC) premijera Mire Cerara i oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša, pokazalo je ispitivanje.

Na pitanje treba li Slovenija dati vojnu pomoć Francuskoj u napadu na terorističku organizaciju Islamska država (IS) pozitivno je odgovorilo 40 posto ispitanika u ispitivanju javnog mnijenja što ga je provelo ljubljansko "Delo", dok ih suprotno misli 39 posto. Vojnu intervenciju EU-a u Siriji poduprlo bi 13 posto ispitanika, a 44 posto je na pitanje podržavaju li napade na IS odgovorilo negativno i zalažu se za druge načine rješavanja sigurnosne krize i terorističkih izazova.

Slovenska vlada u nedjelju je, na poziv Francuske zemljama EU-a za vojnu pomoć, izrazila spremnost na veću razmjenu obavještajnih informacija te na povećanje broja slovenskih vojnika koji sudjeluju u operaciji u Maliju pod vodstvom Francuske sa sadašnja tri na najviše 10.

Među ispitanicima njih 59 posto navelo je da se zbog napada u Parizu ne osjećaju ugroženima, a 19 da sada više strahuju za svoju sigurnost, ali velika većina smatra kako će se europska politika prema izbjeglicama sada promijeniti.

Da prema njima valja zadržati politiku "otvorenih vrata" jer oni i sami bježe od terorista smatra 12 posto ispitanika, a da imigrantsku politiku treba zaoštriti smatra njih 65 posto.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara