Velika akcija blokiranja ceste zbog Macrona završila tragično, poginula žena

Velika akcija blokiranja ceste zbog Macrona završila tragično, poginula žena
Foto: EPA

NEKOLIKO prometnih nesreća, od kojih jedna sa smrtnim slučajem, bacilo je danas sjenu na pokret "žutih prsluka", novi protestni pokret protiv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji nije uspio "blokirati" Francusku kako je obećao. Jedna prosvjednica preminula je u francuskim Alpama nakon što je na nju naletio automobil čija se vozačica uspaničarila zbog cestovne zapreke koju su postavili "žuti prsluci", vozači koji prosvjeduju protiv povećanja poreza na gorivo.

Na sjeveru zemlje jedan pješak je u kritičnom stanju nakon što ga je oborio automobil. U drugim incidentima lakše je ozlijeđeno 16 ljudi, među kojima jedan policajac, po službenim izvorima. Ministarstvo unutarnjih poslova procijenilo je da je širom zemlje održano oko tisuću skupova s gotovo 50.000 sudionika, što je za sada bitno manje od planiranog. Blokirane su samo prilazne ceste, a ne i strateške autoceste.

Pokret nazvan po obaveznom žutom prsluku francuskih vozača

Protestni pokret je nazvan "žuti prsluci" po fluorescentno žutim prslucima koje svaki vozač u Francuskoj mora posjedovati kako bi bio vidljiv u slučaju nesreće, a pokrenut je u znak prosvjeda protiv povećanja poreza na gorivo, kao i "nepravedne" politike vlade koja smanjuje kupovnu moć građana.

Pokret po anketama podržava 73 posto Francuza. Vidljivo uzrujana zbog tog apolitičnog pokreta iza kojeg ne stoje sindikati i čije je potencijalne dosege teško predvidjeti, vlada zadnjih dana izmjenjuje prijetnje i pomirljive ponude. Premijer Edouard Philippe je petak poručio da se može prosvjedovati, ali ne i blokirati zemlju.

Vlada je u srijedu najavila povećanje potpora najsiromašnijima za promjenu vozila i plaćanje računa za energiju. Macron je čak priznao da "nije uspio pomiriti francuski narod s njegovim vođama", što mu je bilo glavno predizborno obećanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara