Velika Britanija i EU postigle dogovor o Brexitu

Velika Britanija i EU postigle dogovor o Brexitu
Foto: EPA

VELIKA BRITANIJA i Europska unija postigle su dogovor o Brexitu uoči summita premijera zemalja Europske unije u Bruxellesu.

Dogovor su potvrdili i britanski premijer Boris Johnson i predsjednik Europske komisije u odlasku Jean-Claude Juncker, a obojica su izrazili zadovoljstvo njime. Detalji dogovora još uvijek nisu poznati, a nakon što bude i službeno predstavljen, još ga moraju odobriti Europski parlament i britanski parlament.

Juncker je na summitu zahvalio Johnsonu na "izvrsnim odnosima tijekom posljednja dva tjedna". Summit se održava danas i sutra.

"Pošten i razuman dogovor"

"Ovaj je sporazum stvoren zajedno s Velikom Britanijom i zato sam uvjeren da se može podržati i ratificirati na vrijeme", rekao je europski pregovarač Michel Barnier.

Dodao je da u sporazumu ne bi trebalo biti nikakvih iznenađenja.

"Postigli smo pošten i razuman dogovor koji odgovara našim načelima. Imali smo teške razgovore posljednjih dana. Uspjeli smo naći rješenja koja u potpunosti poštuju integritet jedinstvenog tržišta. Stvorili smo novo i zakonski operativno rješenje za izbjegavanje tvrde granice te očuvanje mira i stabilnosti na irskom otoku", izjavio je Barnier na konferenciji za novinare.

Novim dogovorom ipak je promijenjen "najbolji i jedini mogući sporazum", kako su europski dužnosnici nazivali sporazum o razvodu postignut u studenom prošle godine s tadašnjom premijerkom Theresom May.

Ograničeni set pravila za Sjevernu Irsku

U odnosu na taj sporazum promijenjen je protokol koji se odnosi na Sjevernu Irsku, a sve druge odredbe su ostale iste. Za Veliku Britaniju nasporniji element, zaštitni mehanizam za izbjegavanje tvrde granice na irskom otoku, takozvani backstop, sada je zamijenjen novim pristupom.

Prema novom dogovoru, Sjeverna Irska ostat će usklađena s ograničenim setom pravila EU-a kako bi se izbjegla tvrda granica na otoku - primjenjivat će se europski zakoni o robama, sanitarna pravila i veterinarske kontrole, pravila o poljoprivrednim proizvodima, porezu na dodanu vrijednost i trošarine za robe, pravila o državnim potporama.

U odnosu na stari sporazum iz studenoga prošle godine izbačena je odredba o zajedničkom carinskom teritoriju EU - Velika Britanija na zahtjev sadašnje britanske vlade.

Na irskom otoku neće biti carinskih kontrola, one će se obavljati u lukama. Za robu koja ide iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku kao krajnje odredište neće se primjenjivati europske carinske tarife. Neće se plaćati europske carine ni na osobe stvari koje putnici prenose sa sobom preko irske granice.

Sjeverna Irska će kao i ostatak Velike Britanije moći uživati pogodnosti budućih sporazuma o slobodnoj trgovini koje će UK zaključivati s partnerima diljem svijeta. Za robu koja dolazi iz trećih zemalja u Sjevernu Irsku i ne prelazi u Republiku Irsku primjenjivat će se britanske carinske tarife.

Četiri godine nakon stupanja na snagu sporazuma članovi Sjevernoirske skupštine moći odlučiti običnom većinom žele li nastaviti primjenjivati europske zakone. Ako glasuju za, sustav se produljuje za četiri godine.

Ako nema pristanka, uvodi se dvogodišnje razdoblje "hlađenja", tijekom kojeg dvije strane moraju pronaći novo rješenje kako bi se spriječilo uvođenje tvrde granice na irskom otoku.

Škoti su nezadovoljni

Škotska premijerka Nicola Sturgeon izjavila je da neće glasovati za Johnsonov sporazum u parlamentu jer on predstavlja puno tvrđi izlazak iz EU-a.

"Brexit kakav predlaže Boris Johnson predviđa puno labaviji odnos s EU-om kad je riječ o pitanjima poput standarda za hranu, zaštite okoliša i radničkih prava", kazala je.

"Škotska nije glasovala za Brexit ni u kojem obliku, i zastupnici SNP-a neće glasovati za brexit ni u kojem obliku", istaknula je Sturgeon.

Johnsonov sporazum je "posebice destruktivan" za Škotsku i treba ga dati na izglasavanje škotskom narodu, smatra vodeći političar Škotske nacionalne stranke Mike Russell.

"Ako britanski parlament preživi u subotu, demokracija zahtijeva da se iznese na izglasavanje škotskom parlamentu i narodu. I parlament i narod vrlo vjerojatno će ga odbaciti", napisao je Russell na Twitteru.

Stranka Brexit smatra da sporazum treba odbaciti

Nigel Farage, čelnik stranke Brexit, izjavio je da Johnsonov sporazum treba biti odbačen.

"Obvezuje nas na toliko puno drugih važnih pitanja u vanjskoj politici, vojnoj politici, popis dug kao vaša ruka, i iskreno mislim da treba biti odbačen", rekao je.

"Bih li radije prihvatio novi europski sporazum koji je vrlo loš za nas ili bih radije produljenje i opće izbore? Uvijek bih išao na potonju opciju. Iskreno vjerujem da jasan prekid i sposobnost da budemo konkurentni je apsolutni ključ našeg budućeg ekonomskog uspjeha. To ne možemo s ovim novim sporazumom", zaključio je Farage.

Šef britanskih Laburista Jeremy Corbyn rekao je da ovaj dogovor zvuči još gore nego onaj koji je ispregovarala bivša premijerka Theresa May.

Riječ je o dogovoru na razini pregovarača koji sada treba biti pretočen u pravni tekst i koji treba dobiti potporu s europske strane šefova država ili vlada zemalja članica EU-a, Europskog parlamenta koji ga treba ratificirati te mora dobiti prolaz u britanskom parlamentu.

To sve znači da posao još nije gotov jer se stvar može zakomplicirati i na europskoj i na britanskoj strani. Diplomatski izvori iz EU-a ističu da je posve moguće da čelnici zemalja članica ili netko od njih kaže da ne mogu tek tako odobriti međunarodni ugovor i zatražiti analizu postignutog dogovora.

S britanske strane već stiže najava iz sjevernoirske Demokratske unionističke stranke (DUP) da neće podržati postignuti kompromis.

Čelnici DUP-a objavili su ranije danas da ne mogu prihvatiti sporazum o Brexitu koji predlažu Johnson i Europska unija, a nakon objave konačnog dogovora DUP je ustvrdio da se i dalje protivi.

Brexit će biti jedna od ključnih tema summita koji se u Bruxellesu održava danas i sutra. Osim o Brexitu, pred čelnicima šefova država ili vlada zemalja članica EU-a još je niz važnih tema od proširenja, dugoročnog proračuna do turske vojne intervencije protiv Kurda na sjeveroistoku Sirije.

Johnson je potvrdu objavio na Twitteru.

"Postigli smo sjajan novi dogovor koji nam vraća kontrolu - sada Parlament treba provesti Brexit u subotu tako da možemo prijeći na druge prioritete kao troškove života, zdravstvo, nasilne zločine i okoliš", napisao je.

Dogovor je potvrdio i Juncker.

"Gdje ima volje ima i dogovora - imamo ga! Ovo je pravedan i izbalansiran dogovor za EU i Ujedinjeno Kraljevstvo i dokaz naše predanosti da nađemo rješenja. Preporučujem Vijeću EU-a da podupre dogovor", napisao je na svom službenom Twitter profilu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara