Velika Britanija više ne želi biti SAD-ova "poslušna pudlica"

Velika Britanija više ne želi biti SAD-ova "poslušna pudlica"

Tekst: I.Ka.
Foto: AFP

"BRITANSKA vlada mora u odnosu na SAD biti manje popustljiva i lakše mora reći ne Washingtonu", stoji u poruci odbora za vanjske poslove britanskog parlamenta. Članovi odbora drže da je krivo govoriti o "posebnom odosu" između Velike Britanije i SAD-a.

Prema mišljenju većine članova odbora, Velika Britanija mora ostati bliska saveznica s SAD-om, ali London ne smije više popuštati Washingtonu. Članovi odbora se slažu da je veza između država "duboka i dragocjena", a s druge strane upozoravaju da Velika Britanija u budućnosti vjerojatno neće moći uvelike utjecati na odlučivanje SAD-a. Izraz "poseban odnos" je prvi put upotrijebio Winston Churchill 1946. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo biti svjesni da će globalizacija, strukturne promjene i pomicanja u geopolitičkoj moći utjecati na taj odnos", kazao je laburist Mike Gapes.

U poruci također stoji da iz potpore koju je američkoj invaziji na Irak 2003. godine dala Velika Britanija, izlaze mnoge lekcije. Pod tim misle na to da je London u javnosti ispao "poslušna pudlica" Washingtona i da to jako šteti ugledu i interesima Velike Britanije.

Novinski predstavnik ureda britanskog ministarstva vanjskih poslova je ocijenio da "nije važno kako nazivamo odnos između SAD i Velike Britanije, već je važno to da je odnos Velike Britanije i SAD-a jedinstven i važan za zaštitu naše nacionalne sigurnosti i za promociju naših nacionalnih interesa".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara