GALERIJA PAKLA NA JADRANU Vatra divljala po obali, vatrogasci opet neće spavati. Što nas čeka sutra?

GALERIJA PAKLA NA JADRANU Vatra divljala po obali, vatrogasci opet neće spavati. Što nas čeka sutra?
Foto: Čitatelji Indexa, Pixsell/Ivo Čagalj, Dino Stanin, Duško Jaramaz
 
OBALOM su od ranog jutra divljali požari. Na terenima su cijeli dan vatrogasci, a pomagali su im i kanaderi. 
 
 
Kod Šestanovca požar je ugrozio naseljeni dio pa su evakuirani stanovnici Gornjih Kekeza. Vatra je zaprijetila naseljima Merčepi, Vukušići i Ribičić. 
 
Više od stotinu vatrogasaca borilo se s vatrenom stihijom, a otežavala im je bura koja je na mahove puhala i više od 100 km/h.
 
 
 
Jedan vatrogasac završio je na hitnoj
 
Veliki požar buknuo je i u mjestu Prpuša, u općini Šestanovac. U gašenje su poslani vatrogasci, pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Imotskog, Lovreća, Zagvozda, Omiša, Kučića, te Dugog Rata. 150 vatrogasaca uložilo je nadljudske napore kako bi zaštitilo privatne i poslovne objekte u nekoliko naselja. 
 
Požar je zahvatio šumski teren na kojem ima i nešto niskog raslinja i makije. Zbog tog je požara, odnosno gustog dima koji se širio s požarišta, zatvorena i cesta Cista Provo-Šestanovac. S ovog je požarišta jedan vatrogasac završio na hitnoj.
 
 
 
 
 
"Strava koliko je požar uhvatio sela. Na ovom potezu prema Šestanovcu spašena su dva sela Gornji Rubići i Kekezi, kao i crkva na Prpuši. Koliko sam čuo jedan se vatrogasac nagutao dima pa su ga poslali u splitsku bolnicu. Vatrogasci nam ne daju brentače nego gasimo granama, a u vodovodnim cijevima nema vode", kazao nam je Jozo Balić, jedan od mještana koji je i sam sudjelovao u gašenju požara na predjelu Katuni Brdo.
 
 
 
 
Gorjelo je i kod Šibenika
 
Nešto poslije 10:30 buknuo je požar na Brodarici kod Šibenika, preko puta plaže Rezališta u neposrednoj blizini kuća. Čitatelji su svjedočili kako se požar vrlo brzo širi unatoč tome što su vatrogasci reagirali vrlo brzo. U gašenju su im pomogli stanovnici i turisti koji su vodom natapali travu i suho raslinje u okućnicama.
 
 
 
 
 
"Pravo je čudo kako niti jedna kuća nije zahvaćena požarom jer gorjelo je doslovno između njih", priča svjedok.
 
 
 
 
 
Požar je buknuo i na otoku Pagu
 
Opet je gorjelo i na otoku Pagu, a u pomoć vatrogascima stigli su i Kanaderi. 
 
Na Pagu kod Košljuna vatrogasci su privremeno iselili 15-ak ljudi iz obiteljskih kuća kako ih vatra ne bi ugrozila. Požar koji je u sinoć izbio u Košljunu na otoku Pagu, stavljen je pod kontrolu, potvrdio je županijski vatrogasni zapovjednik Željko Šoša.
 
Slabljenjem bure, vatrogascima u Košljunu pridružila su se i dva kanadera.
 
 
 
 
Gorjelo je i na Marjanu
 
Kako javlja reporter Indexa iz Splita, oko 13.45 sati izbio je požar i na Marjanu.
 
 
Kod Pule izgorjelo desetak hektara niskog raslinja 
 
Lokaliziran je veliki požar koji je oko 10,30 sati buknuo kod Peroja pored Pule, a u njemu je izgorjelo oko deset hektara gustog raslinja, makije i niskog raslinja, potvrdio je zapovjednik pulske javne vatrogasne postrojbe Klaudio Karlović.
 
Gašenje požara otežavala je jaka bura, ali i nepristupačan teren pa je iz tog razloga u pomoć vatrogascima pristigao i kanader.  
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara