INSPEKCIJA U TRGOVINAMA 23 trgovca neće prodavati voće i povrće dok se ne uskladi sa standardom

INSPEKCIJA U TRGOVINAMA 23 trgovca neće prodavati voće i povrće dok se ne uskladi sa standardom

Foto: 123rf

INSPEKTORI Ministarstva poljoprivrede u nadzoru 123 trgovca voćem i povrćem njima 23-ima su zabranili stavljanje na tržište proizvoda dok se voće i povrće ne uskladi s propisanim tržišnim standardima, a podnijeli su i optužne prijedloge u 13 slučajeva.

Poljoprivredna inspekcija, kako se navodi u priopćenju, provela je ciljanu inspekcijsku akciju kontrole usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima, kao i obvezu trgovaca o informiranju potrošača o hrani u trgovačkim lancima prilikom prodaje krajnjim potrošačima u trgovinama.

Inspekcijski nadzori provedeni su kod 123 najznačajnija trgovačka lanca - trgovaca voćem i povrćem, upisana u Upisnik trgovaca voćem i povrćem.

Pregledano je ukupno 463 raznih partija (lotova) voća i povrća od kojih 54 nisu udovoljavale propisanim tržišnim standardima, odnosno utvrđene su nepravilnosti.

U 24 slučaja (partije) nepravilnost se odnosila na neudovoljavanje minimalnim zahtjevima kvalitete, a u preostalih 30 partija nepravilnost se odnosila na nepravilno označavanje proizvoda.

"Od ukupno 123 trgovca kod kojih se provodio inspekcijski nadzor poljoprivredni inspektori su kod 23 trgovca zabranili stavljanje na tržište proizvoda dok se voće i povrće ne uskladi s propisanim tržišnim standardima", navodi se u priopćenju.

13 optužnih prijedloga

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inspektori su za utvrđene prekršitelje do sada podnijeli optužne prijedloge pred nadležnim prekršajnim sudovima u 13 slučajeva.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić istaknuo je kako Ministarstvo radi potrošača, ali i domaćih proizvođača, objavljuje podatke o svim prekršiteljima u području hrane.

Za hranu životinjskog podrijetla sustav objave prekršitelja već je uspostavljen, no i za hranu neživotinjskog podrijetla moraju vrijediti ista pravila, kazao je.

"Potrošači imaju pravo znati i imaju pravo izabrati na temelju istinitih informacija o proizvodu. Dižemo sustav kontrole i sigurnosti hrane na višu razinu. Kontrole se nastavljaju, a u proračunu za iduću godinu osigurali smo 323 milijuna kuna za inspekcijske nadzore", istaknuo je Tolušić.

U inspekcijskim nadzorima kontrolirano je da li je trgovac voćem i povrćem upisan u Upisnik trgovaca voćem i povrćem, udovoljavaju li proizvodi propisanim tržišnim standardima, jesu li proizvodi propisano označeni i je li voće i povrće ponuđeno na prodaju u skladu s Uredbom o informiranju potrošača o hrani i Pravilnikom o informiranju potrošača o nepretpakiranoj hrani.
 

Rezultati Inspekcijskog Nadzora Voca i Povrca by Index.hr on Scribd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara