Velika izložba "Secesija u Hrvatskoj" u Muzeju za umjetnost i obrt

U Muzeju za umjetnost i obrt 14. prosinca svečano se otvara velika izložba "Secesija u Hrvatskoj" koja predstavlja dostignuća hrvatske umjetnosti na prijelomu 19. i 20. stoljeća, u razdoblju od 1897. do 1918.

Taj umjetnički pokret u Hrvatskoj istodoban je relevantnim kulturnim i umjetničkim zbivanjima u drugim europskim zemljama gdje se javlja pod nazivom - Sezession (Austrija), Jugendstil (Njemačka), Art Nouveau (Francuska), Modern Style (Engleska). Njihov zajednički program bio je prekid s tradicijskom, akademskom umjetnošću 19. stoljeća i stvaranje novih oblika umjetničkog izraza.

U našoj sredini secesija će stvoriti temelje naglog i svjetski relevantnog razvitka hrvatske umjetnosti tijekom dvadesetog stoljeća.

Nizom tematskih cjelina na izložbi će biti prezentirane najznačajnije pojave i osobnosti umjetničkog stvaranja tog vremena u Hrvatskoj. Pojedine teme ilustrira više od 1000 izložaka s područja arhitekture, slikarstva, kiparstva, grafike, grafičkog dizajna i umjetničkog obrta, u okviru kojega je zastupljeno oblikovanje namještaja, predmeta od metala, keramike i stakla, te moda tog vremena.

Na izložbi koju je gotovo tri godine pripremalo više od 40 vodećih hrvatskih stručnjaka za povijest umjetnosti i akademika bit će predstavljena ostvarenja istaknutih hrvatskih umjetnika - slikara Vlahe Bukovca, Bele Čikoša Sesije, Mirka Račkog, Tomislava Krizmana, kipara Roberta Frangeša Mihanovića, Ivana Meštrovića, arhitekata Rudolfa Lubynskog, Aladara Baranyaija, Ignjata Fischera, Dionisa Sunka i drugih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U razdoblju secesije kulturu življenja u Hrvatskoj u znatnoj mjeri obilježili su i predmeti uvezeni iz europskih središta novog stila, koji imaju svoje mjesto u muzejskoj prezentaciji.

Među vrhunskim ostvarenjima secesijskog oblikovanja na izložbi je zastupljen namještaj Josefa Hoffmanna, Henryja van de Veldea, staklo iz radionica Emilea Gallea i Louisa Comforta Tiffanyja kao i djela istaknute hrvatske umjetnice Antonije Krasnik koja je najviše umjetničke domete ostvarila u središtu secesije - Beču.

Izložba se održava u Muzeju za umjetnost i obrt te u jednom od najreprezentativnijih ostvarenja hrvatske secesije - zgradi negdašnje Sveučilišne knjižnice, a danas sjedištu Hrvatskog državnog arhiva na Marulićevu trgu.

Izložba će biti otvorena do 31. ožujka 2004., a 15. prosinca, od 13 do 19 sati, posjet izložbi bit će besplatan.

Muzej za umjetnost i obrt dosad je priredio izložbe barok, fotografija, bidermajer i historicizam u Hrvatskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara