VELIKA POBJEDA Studentice prekidaju prosvjed: "Ministar Šustar je pristao na sve zahtjeve"

VELIKA POBJEDA Studentice prekidaju prosvjed: "Ministar Šustar je pristao na sve zahtjeve"

Foto: Facebook

NAKON što su dvije hrabre studentice Dorotea Šušak i Espi Tomičić provele pet dana ispred Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, radi neisplate državnih stipendija za socijalno ugrožene studente, danas su napokon ostvarile veliku pobjedu.

Resorni ministar Predrag Šustar danas je napokon pristao na sve njihove zahtjeve.

Djevojke se upravo pripremaju razmontirati šatore i s punim pravom se osjećaju ponosno jer ne samo da su se izborile za svoja prava, već su se izborile i za sve buduće naraštaje studenata, kako domaćih tako i azilanata koji studiraju u Hrvatskoj.

U razgovoru za Index Dorotea Šušak kazala je kako se osjećaju nevjerojatno."Genijalno se osjećamo, postigle smo naš cilj. Zapravo ovo je jedan od rijetkih prosvjeda koji je pokrenut s konkretnim ciljem i zahtjevima te je i završio ispunjenjem istih. Tražili smo ga papir, on je to dao, dakle ovo je realan pomak, a iduće generacije će moći uživati u tome što smo se izborili. Zbog te promjene smo došli i zbog nje možemo biti zadovoljni", kazala je Dorotea Šušak.

>Studentice treći dan pred MZOS-om: Struju nisu dobile kao šatoraši, na wc idu u kafić

>VIDEO Studentice pred MZOS-om: Zovu nas četnicima i prijete smrću, policija nas maltretira

Javna rasprava do 15. srpnja

Dodala je kako je ministar prvi put u proteklih pet dana, jutros došao do njih i kasnije je ponovno izašao s izjavom da pristaje na sve njihove zahtjeve.

Kazala je kako su od njega tražili da uvrsti četiri izmjene u Pravilnik o natječaju za državne stipendije za socijalno ugrožene studente.

"Tražili smo ga da se mijenjaju rokovi te da natječaj ide do 1.10., a da do kraja siječnja idu i isplate stipendija. Drugi naš zahtjev bio je da rad preko SC-a ne može nekoga diskvalificirati da se prijavi na natječaj, zatim da se bodovi koji su potrebni za dobivanje stipendije smanje s 45 na 37 i kao posljednje da se na isti natječaj mogu prijaviti i osobe koje imaju međunarodnu zaštitu, znači azilanti koji studiraju u Hrvatskoj", rekla je Dorotea Šušak.

Za kraj je kazala kako će se o ovim predloženim izmjenama Pravilnika otvoriti javna rasprava do 15. srpnja, no važno je, kazala je na kraju, da je ministar taj koji je već pristao na sve zahtjeve.

Oglasilo se i Ministarstvo

Na stranicama MZOS-a  je objavljeno zajedničko priopćenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Studentskoga zbora Akademije dramskih umjetnosti te studentica Dorotee Šušak i Espi Tomičić vezano uz prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju.

"Ovim putem obavještavamo kako je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta razmotrilo  prijedloge Studentskoga zbora Akademije dramske umjetnosti te studentica Dorotee Šušak i Espi Tomičić kojima se predlažu izmjene i dopune Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju, a koje se odnose na:
dodatak kojim pravo na državnu stipendiju ostvaruju i osobe sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti;
smanjenje potrebnog broja ECTS bodova radi mogućnosti prijave na natječaj;
povećanje broja bodova kao dodatak za studente koji studiraju izvan mjesta prebivališta;
vezanje natječajnog postupka uz akademsku godinu, kao i rokove isplate stipendija;
prihod od studentskoga rada neće se uzimati u prihod kućanstva.

Navedeni prijedlozi sadržajno su usklađeni s izmjenama i dopunama Pravilnika koje su već najavljene od Ministarstva.

U tom smislu Ministarstvo je već poduzelo korake za imenovanje Povjerenstva koje će predložiti izmjene uzevši u obzir prijedloge svih dionika.

Stoga očekujemo već idući tjedan prvi sastanak Povjerenstva, na kojem bi se odredio rok za završetak izrade Prijedloga Pravilnika, a koji bi omogućio da se ispoštuje zatraženi rok kako bi do 15. srpnja 2016. bila otvorena javna rasprava, u trajanju od dva mjeseca", stoji u priopćenju.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara