Velika studija: Broj maloljetničkih trudnoća raste s vjerskim odgojem

Velika studija: Broj maloljetničkih trudnoća raste s vjerskim odgojem
Foto: 123rf

ZBOG nedostatka spolnog odgoja u školama, tj. zbog edukacije o spolnosti unutar obrazovnog sustava koja se temelji samo na preporuci apstinencije, odnosno uzdržavanja od spolnog odnosa, SAD bilježi jednu od najviših stopa adolescentskih poroda među zapadnim zemljama, piše Science Alert.

Prema najnovijoj meta-analizi, statističkoj analizi u kojoj se zajedno proučavaju rezultati iz različitih znanstvenih istraživanja, takva visoka stopa adolescentskih poroda u korelaciji je, tj. povezana je sa seksualnim obrazovanjem koje potiče uzdržavanje od seksualnih odnosa.

Konzervativan pristup nema rezultata

Mada konzervativne i progresivne političke struje teže istom cilju, smanjenju broja neželjenih trudnoća i adolescentskih poroda, ne slažu se s načinom kako ga najbolje ostvariti.

Tako su od 1996. godine vlasti SAD-a preusmjerile više od 2,1 milijarde dolara poreznih obveznika u programe za mlade koji su poticali uzdržavanje od spolnih odnosa prije braka. No izgleda kako taj pristup ipak ne daje očekivane rezultate.

Kako bi utvrdili koliko je učinkovita trenutna metoda seksualne edukacije mladih, znanstvenici su usporedili tip saveznog financiranja spolnog odgoja i stope adolescentskih poroda (broj rodilja između 15 i 19 godina na 1.000 rodilja) u razdoblju od 1998. do 2016. godine.

Nalazi su potvrdili kako savezne potpore programima koji promiču apstinenciju nisu imale cjelokupni učinak na smanjenje stope adolescentskih poroda. Dapače, financiranje takvih modela edukacije bilo je u politički konzervativnijim područjima povezano s porastom broja rodilja među adolescentima.

Kontraproduktivan učinak

Politički i svjetonazorski konzervativnije države SAD-a samo u 2008. godini primile su 71 milijun dolara za financiranje programa koji promiču uzdržavanje od seksualnih odnosa prije braka, no to je urodilo s 1.080 adolescentskih poroda više nego prije financiranja.

To ukazuje na to da programi apstinencije "nisu samo neučinkoviti već mogu biti i kontraproduktivni“.

"Iako apstinencija teoretski zvuči učinkovito, u stvarnosti je mladim ljudima teško suzdržavati se od seksualnih odnosa prije braka“ rekao je liječnik John Santelli, stručnjak za obiteljsku medicinu na fakultetu Mailman School of Public Health.

Političari ne slušaju

Štoviše, prema nalazima meta-analize, nema dokaza da spolni odgoj i praktične informacije o spolnosti tijekom obrazovanja, poput informacija o seksualnosti, kontracepciji, pobačaju i slično, povećavaju učestalost seksualnih aktivnosti među mladima ili dovode do ranijeg ulaska u spolno aktivno razdoblje.

Stručnjaci za javno zdravstvo u velikoj se mjeri slažu kako bi trebalo ukinuti programe koji promiču uzdržavanje od seksualnih odnosa prije braka i uvesti znanstveno utemeljene obrazovne programe o spolnosti. No, neki se političari s time ne slažu.

Tako je Trumpova administracija predložila dodatnih 277 milijuna dolara ulaganja u programe apstinencije, ali istovremeno ukinula 200 milijuna dolara za obrazovne programe prevencije trudnoće kod adolescenata.

Iako takva politika neće utjecati na svakog adolescenta u Americi, sadašnja istraživanja pokazuju da bi takve metode obrazovanja o spolnosti mogle biti štetne za one maloljetnike koji žive u konzervativnijim državama.

Meta-analiza je objavljena u časopisu American Journal of Public Health.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara