Žestoka svađa Mostovca i Šeksa u Otvorenom: "Paneniću, to je niska, podla i prljava laž"

Žestoka svađa Mostovca i Šeksa u Otvorenom: "Paneniću, to je niska, podla i prljava laž"

Screenshot: HRT

IDENTIFICIRATI, locirati, transferirati", tim riječima je u sinoćnjoj emisiji Otvoreno na HRT-u Mostov Tomislav Panenić prozvao HDZ da su utjecali na Sauchinu odluku o Mariću.

"Prema tome, uspješno su identificirali, locirali pogodnoga člana i transferirali ga da on donese takvu odluku. Netko tko je bio jedan od stupova lijeve vlade da tako pretrči na desnu... Ako naši ministri donesu odluku koja je suprotna, onda izlete iz vlade. S druge strane, ovo je prihvatljivo", rekao je Panenić.

"Ali gospodine Planinić, Panenić. Sada ste izrekli jednu prljavu klevetničku kvalifikaciju. Gnjusnu jednu laž, da smo mi Sauchu uhitili, locirali, transferirali. To je jedna prljava laž od vaše strane, jedna klevetnička laž koju je ovdje prije nekoliko vremena ponavljao vaš bombarder Bulj, a vezano za transferiranje i lociranje generala Gotovine. To što sam ja na konferenciji za tisak prenio zaključke sjednice VONS-a gdje su predsjednici republike i vlade donijeli zaključak kojim su obvezali sva tijela da se provedu aktivnosti vezane za ove četiri riječi, da vi meni imputirate sada na poseban način jednu ovakvu klevetničku, gnjusnu laž da je HDZ tako postupio prema gospodinu Sauchi. To je nisko, podlo i prljavo. Stidite se", rekao je iznervirani Šeks.

Još je jednom zaiskrilo između Panenića i Šeksa

Inače, to je bio samo jedan dio sinoćnje prilično burne rasprave. U HRT-ovoj emisiji sudjelovali su, uz Šeksa i Panenića, i Arsen Bauk te Vesna Pusić. Prva tema je bila pitanje predsjednika Sabora nakon ostavke Bože Petrova.

SDP-ov Arsen Bauk najavio je da će Odbor zatražiti da Saborom do izglasavanja novog predsjednika predsjeda takozvani tehnički predsjednik, no tu odluku na kraju trebaju potvrditi i sami zastupnici.

"Ova situacija nije pokrivena čl. 34 Poslovnika, a mi nudimo rješenje da se ta situacija premosti tako da Sabor može djelovati ograničeno dok se ne skupiti većina od 76", kaže
e Bauk.

Na pitanje misli li da će HDZ na to pristati, Bauk je odgovorio kako postoji mogućnost. Prema onome što smo danas čuli od Milijana Brkića na jednoj televiziji, ako oni neće imati 76 glasova, vjerojatno će prihvatiti odluku Odbora za ustav i kako bi mogli otići na stanku zbog lokalnih izbora.

Bauk je na pitanje kako komentira činjenicu da je Tomislav Saucha glasao protiv inicijative za smjenu Zdravka Marića i tako ga za jedan glas održao na funkciji ministra financija odgovorio kako sumnja da je HZD vršio pritisak na njegovog nekadašnjeg stranačkog kolegu. Ipak, nije htio previše komentirati.

"Za nešto izreći i povezati s njegovom situacijom treba imati dokaze, a ja nemam te dokaze. Ja sam odgovoran tako da o tome ne govorim", oprezan je Bauk.

Na kraju emisije Bauk je rekao kako ga zanima je li HDZ znao kako će Saucha glasovati.

HDZ očekuje da će se na sutrašnjoj sjednici Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav postići jedinstveni konsenzus.

"Ja očekujem da će sutra u 11 sati biti prihvaćena interpretacija da je Reiner u skladu sa Poslovnikom bio na ovoj sjednici", rekao je Vladimir Šeks.

Najveći sukobi upravo su bili između Šeksa i Panenića.

"Manevar koji je teško objasniti", rekao je Panenić u kontekstu Sauche.

"Opet prljava difamacija. Nije poraz nego je slom i fijasko vaših objeda i lažnih nadanja gdje ste uporno trudili da je premijer zaštitnik kriminala u Agrokoru i da je zato smijenio ministre. Premijer Aleksandar... Andrej Plenković je poduzeo sve korake i s vama je donio Lex Agrokor da se zaštiti, snimi stanje", branio se Šeks.

Pusić nije rekla kako će danas glasati

HNS-ova Vesna Pusić sutra bi mogla presuditi na glasovanju Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav. Naime, prema sadašnjem omjeru snaga u Odboru vladaju dvije struje. Na jednoj su SDP i Most čiji tim čine predsjednik Odbora Robert Podolnjak, potpredsjednik Peđa Grbin te Arsen Bauk, Siniša Hajdaš Dončić, Orsat Miljenić i Milanka Opačić, a na drugoj je strani tim HDZ-a i SDSS-a Branko Bačić, Dražen Bošnjaković, Gordan Jandroković, Marija Jelkovac, Milorad Pupovac i Marko Šimić, a 13. „nesvrstana“ članica je upravo nekadašnja čelnica HNS-a. Vesna Pusić nije otkrila kako će glasovati. Poručila je tek kako će raditi stručno.

"Vesna Pusić će se prikloniti zdravoj pameti i poslovniku, ali procjenjujem da će u svojoj mudrosti Odbor pronaći jedno rješenje koje će moći podržati svi, koje će biti predloženo sutra i koji će omogućiti da institucije premoste ovaj turbulentni period i dođu do dvije stvari da Vlada pokaže jel' ima većinu ili nema. U tom pravcu je i HNS počeo sa inicijativom za izglasavanjem povjerenja Vladi. Pusić je oštro osudila drugi propali pokušaj vladajuće koalicije. HDZ i MOST su dva puta doveli jedni druge na vlast i kad je trebalo početi raditi su srušili tu vlast. Most ima jedan rušilački potencijal, a onda optužuje i lijevo i desno. Jedanput ti se može dogoditi, dva put je previše", kaže Pusić.

Zaključila je kako je  HNS spreman za nove izbore, ali kako o tome ne odlučuje ni ona, ni stranka, već činjenica ima li Sabor većinu ili ne.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara