Veliki požar kod Omiša, zatvorena magistrala, vatra se približila kućama

Veliki požar kod Omiša, zatvorena magistrala, vatra se približila kućama
Foto: Čitatelji Indexa

DANAS je kod mjesta Lokva Rogoznica, nedaleko od Omiša, oko 13:45 sati izbio požar. Kako je objavila Državna uprava za zaštitu i spašavanje, gori oko 50 hektara guste borove šume i raslinja, a na terenu je 160 vatrogasca s 40 vozila.

Ako ste u blizini i na sigurnom, slobodno nam šaljite vaše fotografije i snimke požara na desk@index.hr ili u inbox Indexove Facebook stranice.

Kako doznajemo, gori neposredno iznad Jadranske magistrale, svega nekoliko metara od ceste. Zbog jačanja vjetra požar se širi prema zapadu, a situaciju otežava i brdoviti teren koji otežava pristup gasiteljima.

Glavni vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije Dražen Glavin rekao je da na terenu nema ozlijeđenih.

Vatra se približila kućama

Glavni vatrogasni zapovjednik Splitsko-dalmatinske županije rekao je kako visoke temperature, koje su u vrijeme požara na tom području dosezale i do 36 stupnjeva, te tramontana koja puše, gasiteljima otežavaju gašenje, no procjenjuje kako će do večeri situacija biti bitno drugačija.

 "Stanje na terenu još nije zadovoljavajuće, ali okružujemo požar i nadamo se da ćemo ga do večeri staviti pod nadzor. Tramontana koja puše otežava nam gašenje, a do sada je zahvaćeno oko 50 hektara. Vatra je zahvatila i dvije cisterne s vodom, no srećom do sada nemamo ozlijeđenih gasitelja", kazao je za Hinu Glavina.

 U Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Splita doznaje se kako se pak vatra približila kućama iznad Jadranske magistrale.

Pogledajte video izvještaj Indexova reportera s lica mjesta:

Kako javlja Hrvatski autoklub, zbog požara je zatvorena Jadranska magistrala na dionici Omiš - Dubci, a obilazno se vozi autocestom A1 preko čvorova Šestanovac i Blato na Cetini.

Vatra zahvatila dvije vatrogasne cisterne, vatrogasci pobjegli

Kako javlja portal Dalmacija danas, zbog brzog širenja požara vatra je zahvatila dvije cisterne DVD-a Omiš, a vatrogasci koji su bili u njima na vrijeme su pobjegli pred vatrenom stihijom te nitko od njih nije ozlijeđen. Kakvo je stanje cisterni vjerojatno se neće znati do lokaliziranja požara, piše taj portal.

Požar gasi šest aviona

Gasiteljima u borbi s požarom pomažu i četiri kanadera i jedan Air Tractor. Naknadno je na požarište upućen još jedan Air Tractor, što današnju akciju čini najvećom akcijom protupožarnih zračnih snaga na jednom požaru u dosadašnjem dijelu ovogodišnje protupožarne sezone.

Gust dim od požara vidljiv je na cijelom području od Omiša do Makarske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara