Veliki požar na Dinari, izgorio planinarski dom na Lišanjskom vrhu

Veliki požar na Dinari, izgorio planinarski dom na Lišanjskom vrhu
Foto: GSS

"U SJENI epidemije događa nam se još jedna katastrofa, vatra uništava floru i faunu", objavili su sinoć GSS-ovci. Vatra je stigla iz BiH, kažu iz GSS-a.

Danas je stigla informacija kako je izgorio jedan planinarski dom.

"Planinarska skloništa naš su dom i gubitak svakog od njih nas izuzetno žalosti i pogađa. Zasad možemo sa sigurnošću potvrditi da nam je izgorjelo jedno planinarsko sklonište na Lišanjskom vrhu, na 1794 m visine", rekao je Darko Gavrić, pročelnik HGSS-a Split i tajnik PU-a Dinaridi.

Požar na planini Svilaji iznad Vrlike u Dalmatinskoj zagori zahvatio je 50 hektara trave i niskog raslinja na nepristupačnom i dijelom miniranom području, u gašenju sudjeluje 40-ak vatrogasca te po jedan kanader i airtraktor, a vatra ne ugrožava stambene objekte.

"Radi se o teško pristupačnom terenu ispod Troglava i na predjelu Velika Duvjakuša, a vatrena stihija ne ugrožava stambene objekte", izjavio je Hini u ponedjeljak Ante Tarle, zapovjednik DVD-a Vrlika. Tarle je napomenuo kako je požar prije nekoliko dana na područje Šibensko-kninske županije stigao iz smjera Bosanskog Grahova u BiH, a u subotu se proširio i na područje Svilaje iznad Vrlike. "Ovaj požar je zahvatio ogroman prostor, čija je ukupna dužina iznosila i do 20 kilometra", istaknuo je.

Inače, splitsko-dalmatinski vatrogasci stavili su u subotu kasno popodne pod nadzor veliki požar na minski sumnjivom području u Otišiću, u kojem je dosad izgorjelo oko 350 hektara terena.

Osim što se radi o miniranom području, vatrogasci iz Vrlike, Sinja i Ružića koji se požarom bore još od srijede ističu kako je riječ o jako nepristupačnom terenu.

Drugi požar izbio je na potezu od Vrlike i Ježevića, koji se u subotu ujutro iz BiiH proširio na predjelu Crvene Grede i ušao na hrvatski teritorij te se nastavio širiti nepristupačnim terenom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara