Veliki preokret: Najveći dnevni rast dionica Wall Streeta u posljednjih šest godina

Veliki preokret: Najveći dnevni  rast dionica Wall Streeta u posljednjih šest godina

OVIH dana se u SAD-u pokazuju baš sve strane trgovanja dionicama i kretanja kapitala na tržištu. Tako su samo dan nakon neviđenog sloma burze, američke dionice u utorak ostvarile najveći dnevni rast u posljednjih šest godina. Kao što je razlog pada bilo neizglasavanje vladinog paketa za spas financijskog sektora, tako je ovaj rast potaknut očekivanjima ulagača da će zastupnici u Kongresu ovog tjedna ipak prihvatiti plan za sanaciju i obećanjem čelnika Senata da će prihvatiti plan.

"Obnovljena je nada da će se Kongres vratiti i pokušati usvojiti izmijenjeni plan. Moramo obnoviti povjerenje, ograničiti strah i dobiti da banke ponovo posuđuju novac", izjavio je Robert Doll, glavni dužnosnik za ulaganja u globalne dionice u investicijskoj kući BlackRock Inc.

Po zatvaranju njujorške burze NYSE, indeks Standard & Poor`s 500 Index vratio je više od polovice gubitka od 8,8 posto ostvarenog u ponedjeljak. Više od četiri dionice su rasle na svaku koja je padala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dionice triju najvećih američkih banaka, po tržišnoj kapitalizaciji, Bank of America, JPMorgan Chase i Citigroup rasle su više od 13 posto.

Indeks Dow Jones zabilježio je rast od 485,21 bodova, ili 4,7 posto, na 10.850,66 bodova, a u jednom trenutku prešao je i iznad 500 bodova. Indeks Nasdaq se povećao za pet posto.

D.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara