Veliko otkriće Ivana Đikića i njegovog tima: Sve smo napravili u rekordnom vremenu

Veliko otkriće Ivana Đikića i njegovog tima: Sve smo napravili u rekordnom vremenu
Screenshot: Nova TV

TIM znanstvenika sa sveučilišta Goethe u Frankfurtu pod vodstvom našeg Ivana Đikića razotkrio je razlike između SARS-a i covida-19 te identificirao enzim SARS-CoV-2 koji je slaba karika virusa. Pokazalo se da inhibicija otkrivenog enzima blokira širenje virusa i pojačava antivirusni imunitet.

>> Đikić otkrio slabu točku korone. Terapija blokira virus

Za Dnevnik Nove TV rekao je nešto više o najnovijem znanstvenom radu. 

Naime, objašnjena je razlika između SARS-a i covida-19. 

"Pokazali smo zašto se razlikuju i zašto klinička slika može biti blaža na početku i kasnije smrtonosna kod covida, a zašto je kod SARS virusa vrlo aktivna na početku", rekao je Đikić. 

Otkriće u rekordnom vremenu

"Značajno je zbog toga što smo pokazali gdje je slaba točka virusa. Virus ima evolucijski stvorene enzime koji mogu utjecati na stvaranje novih virusa, ali u isto vrijeme na blokiranje našeg antivirusnog odgovora. Na taj način mi sada možemo preko blokiranja jednog virusa pogoditi tu slabu točku virusa i pomoći da se virus prekine širiti. U isto vrijeme imamo pojačan imunološki odgovor kod organizma", dodaje.

Napominje kako je ovo otkriće vrlo važno ne samo za ovu pandemiju nego i za eventualne nove te dodao da su znanstvenici do otkrića došli u rekordnom vremenu. Tvrdi da ovakav uspjeh duguju otvorenoj znanosti. 

"Sve je zaslužno tome da smo bili vrlo otvoreni, da imamo otvorenu znanost, dijelili smo rezultate preko društvenih mreža, stvarali kolaboracije širom Europe. Mnogi znanstvenici iz Njemačke i Nizozemske su doprinijeli reagensima, eksperimentima, tako da je jedinica koju smo imali u Frankfurtu bila potpomognuta sa šest drugih laboratorija iz Nizozemske i Njemačke i samo zajedničkim radom smo postigli ovaj uspjeh", rekao je Ivan Đikić za Dnevnik

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara